Ξένος οίκος θα ερευνήσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για «ξέπλυμα» χρήματος
Σε συζητήσεις για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα ερευνήσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για να εντοπίσει κατά πόσο διενεργείται «ξέπλυμα» χρήματος βρίσκονται οι κυπριακές αρχές και η τρόικα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι που είναι αναμεμειγμένοι στις συζητήσεις ανέφεραν ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έχει αποδεχθεί, θεωρητικά, την ιδέα, ως τρόπο να περιοριστούν οι πολιτικές πιέσεις εντός Γερμανίας για το θέμα.
Σε συζητήσεις για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα ερευνήσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για να εντοπίσει κατά πόσο διενεργείται «ξέπλυμα» χρήματος βρίσκονται οι κυπριακές αρχές και η τρόικα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι που είναι αναμεμειγμένοι στις συζητήσεις ανέφεραν ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, έχει αποδεχθεί, θεωρητικά, την ιδέα, ως τρόπο να περιοριστούν οι πολιτικές πιέσεις εντός Γερμανίας για το θέμα.
Η έρευνα θα γίνει από διεθνή συμβουλευτικό ή ελεγκτικό οίκο, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα η PwC έχει αναφερθεί ως πιθανός ελεγκτής. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.
Σημειώνεται πως το Σεπτέμβριο επιτελείο του ΔΝΤ βρέθηκε στην Κύπρο για να εξετάσει το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο σε σχέση με το «ξέπλυμα» χρήματος. Εντόπισε δε κενά στην παροχή πληροφόρησης σε ξένες αρχές για ύποπτες δραστηριότητες και στη διαφάνεια σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες εταιρειών ή εμπιστευμάτων που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο.
Ωστόσο, το Δεκέμβριο η Κύπρος ψήφισε τροποποιητική νομοθεσία για να καλύψει τα κενά που εντόπισε το ΔΝΤ.
Το θέμα του «ξεπλύματος» χρήματος πήρε σημαντικές διαστάσεις τις τελευταίες βδομάδες. Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ προέβαλαν μάλιστα το επιχείρημα ότι τα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα στηρίξουν Ρώσους ολιγάρχες, που έχουν χρήματα κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Eurovision 2026: Πώς μπορούμε να ψηφίσουμε για τον εθνικό τελικό
- «Απόλυτη μυθομανία» χαρακτηρίζει την εμπλοκή του Ριμπερί στα «αρχεία Επστάιν» ο δικηγόρος του
- Ευρωπαίοι εκδότες καταγγέλλουν την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω της Επισκόπησης ΑΙ
- Δήμαρχος Καλαμάτας: «Ζημιές 3,5 με 4 εκατομμύρια ευρώ»
- THE KEY ISSUE: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ
- Κάλλας για Ουκρανία: Η ΕΕ πρέπει πρώτα να συμφωνήσει ως προς αυτά που αναμένει από την Ρωσία πριν μιλήσει στον Πούτιν