Ο κεντροαριστερός Μίλος Ζέμαν εξελέγη νέος πρόεδρος της Τσεχίας
Ο κεντροαριστερός Μίλος Ζέμαν, προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες, γίνεται ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος Τσέχος πρόεδρος, με τα αποτελέσματα του τελικού γύρου της προεδρικής κάλπης να του δίνουν 55,1% έναντι 44,9% του ανθυποψηφίου του, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ. Ο Ζέμαν, που θεωρείται φιλοευρωπαϊστής, διαδέχεται τον έντονα ευρωσκεπτικιστή Βάτσλαβ Κλάους στην προεδρία της χώρας, έναν θεσμό με περισσότερο τυπικές αρμοδιότητες.
Ο κεντροαριστερός Μίλος Ζέμαν, προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες, γίνεται ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος Τσέχος πρόεδρος, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Βάτσλαβ Κλάους.
Τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν στον Ζέμαν ένα 55,1% έναντι 44,9% για τον ανθυποψήφιό του Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ. Στο πρώτο γύρο, πριν από δύο εβδομάδες, ο Ζέμαν είχε προβάδισμα μικρότερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας από τον Σβάρτσενμπεργκ.
Είναι η πρώτη φορά που ο Τσέχος πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες.
Ο Ζέμαν, που θεωρείται φιλοευρωπαϊστής, διαδέχεται τον έντονα ευρωσκεπτικιστή Βάτσλαβ Κλάους στην προεδρία της χώρας.
Το Σύνταγμα πάντως δεν δίνει πολλές αρμοδιότητες στον πρόεδρο, πέρα από το διορισμό του πρωθυπουργού-νικητή των εκλογών, των μελών της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η αναιμική αύξηση του κατώτατου μισθού μπροστά στην ακρίβεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι
- Βουλιαγμένη: Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας του 34χρονου δύτη που έχασε τη ζωή του στο Πηγάδι του Διαβόλου
- Εγκληματική ομάδα είχε λεία άνω των 500.000 ευρώ από κλοπές στην Αττική – Τρεις συλλήψεις
- Σε τροχιά υλοποίησης το έργο θωράκισης της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο
- BHMA της Κυριακής: Έρχεται με συναρπαστικές προσφορές
- Γιάννης Καλλιάνος: «Η σύζυγός μου απέβαλε, δεν μπορεί να το ξεπεράσει»
