Υπεράνω κομμάτων και με ρεύμα ο κατάστικτος υποψήφιος πρόεδρος της Τσεχίας
Τον έχουν συγκρίνει με «εξωτικό πλάσμα από τη Νέα Γουινέα» για τα τατουάζ που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο και το σώμα του, αλλά ο Βλάντιμιρ Φραντς δεν πτοείται: με ποσοστό γύρω στο 10% έχει καταλάβει δημοσκοπικά την τρίτη θέση στις προτιμήσεις για την προεδρία της Τσεχίας, κάνοντας –για πολλούς λόγους– την έκπληξη.
Τον έχουν συγκρίνει με «εξωτικό πλάσμα από τη Νέα Γουινέα» για τα τατουάζ που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο και το σώμα του, αλλά ο Βλάντιμιρ Φραντς δεν πτοείται: με ποσοστό γύρω στο 10% έχει καταλάβει δημοσκοπικά την τρίτη θέση στις προτιμήσεις για την προεδρία της Τσεχίας, κάνοντας –για πολλούς λόγους– την έκπληξη.
Ο συνθέτης και ζωγράφος, γράφει ο Guardian, ποντάρει στην απογοήτευση των εκλογέων από την πολιτική σκηνή, την διαφθορά και τις υποσχέσεις που έμειναν μόνο λόγια.
Είναι υπεράνω κομμάτων, παραδέχεται δε ότι δεν έχει πείρα στην πολιτική και ότι ξέρει λίγα από οικονομικά.
Και δεν κατέβηκε με τη θέλησή του στην εκλογική μάχη: περισσότερο τον έσπρωξαν οι 88.000 υπογραφές (ο νόμος απαιτεί μόνο 50.000 για την υποψηφιότητα) που μάζεψε ομάδα θαυμαστών που τον παρακάλεσαν να γίνει ένας υποψήφιος που θα ταράξει τα νερά.
Όπως φαίνεται έχει ρεύμα στους νέους, παρά το ότι έχει διαθέσει ελάχιστα χρήματα και αυτά από δωρεές.
«Ο κόσμος σιχάθηκε» εξηγεί αλλά ο ίδιος απέφυγε τις πολλές εμφανίσεις γιατί ετοιμάζει την πρεμιέρα του νέου έργου του. Μίλησε πάντως για την ανάγκη να περιοριστεί η διαφθορά και να ενισχυθεί η εκπαίδευση.
Παρά το ότι μάλλον δεν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, όπου αναμένεται να αναμετρηθούν ο Γιαν Φίσερ και ο Μίλος Ζέμαν, το 10% που αναμένεται να συγκεντρώσει ο Φραντς θα γίνει μήλο της έριδος για τους άλλους δύο.
Οι προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την Παρασκευή είναι οι πρώτες με απευθείας εκλογή στο ύπατο αλλά πολιτικά ανίσχυρο αξίωμα. Η αλλαγή είχε μάλιστα προκαλέσει την διαφωνία του ευρωσκεπτικιστή προέδρου Βάτσλαβ Κλάους.
Στις δημοσκοπήσεις ο κεντροαριστερός Ζέμαν, πρωθυπουργός το διάστημα 1998-2002, προηγείται με 25% έναντι 20% του κεντρώου Φίσερ, πρωθυπουργού μεταβατικής κυβέρνησης το 2009-2010.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρωσία: Μετά την επίσκεψη Βανς, το Κρεμλίνο λέει ότι θα αναπτύξει τις σχέσεις με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν
- Σε «Red Code» Αχαΐα και Ηλεία ενόψει της κακοκαιρίας – Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
- Ιστορική συμμετοχή για την Εθνική στη League A του Nations League – Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κλήρωση
- Αρχεία Έπσταϊν: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ήρε τη διπλωματική ασυλία του πρώην γενικού γραμματέα του, Γιάγκλαντ
- «Είναι ανθρωποκτονία» – Μια νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα γύρω από τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν
- Πρέβεζα: Κατολισθήσεις από την βροχή απειλούν σπίτια και καταστήματα – Μεγάλες καταστροφές στον Μύτικα
