Άσχημη εντύπωση για το κόμμα της γαλλικής δεξιάς UMP δίνουν οι αντιδράσεις των δύο διεκδικητών της αρχηγίας του ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων της Κυριακής. Τόσο το στρατόπεδο του Φρανσουά Φιγιόν όσο και του ανθυποψηφίου του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ διεκδικούν τη νίκη, ενώ και οι δύο πλευρές μιλούν για «ανωμαλίες» στη διαδικασία, υπαινισσόμενες νοθεία σε βάρος των υποψηφίων τους.

Την Κυριακή, τα περίπου 300.000 μέλη του UMP σε όλη τη γαλλική επικράτεια κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Φιγιόν και του «μαθητή» του τέως προέδρου Κοπέ για το ποιος θα διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος τον Σαρκοζί, ηττημένο των περασμένων προεδρικών εκλογών.

Το βράδυ, ο Κοπέ δήλωσε νικητής της εσωκομματικής κάλπης και, με διαφορά είκοσι λεπτών, το ίδιο έκανε και ο Φιγιόν. Ο μεν Κοπέ υποστήριξε ότι προηγείται με 1.000 ψήφους,ο δε Φιγιόν διεκδίκησε τη νίκη με προβάδισμα πλέον των 200 ψήφων.

Τελικά, ο επικεφαλής της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας Πατρίς Ζελάρντ ανακοίνωσε τη νύχτα ότι η καταμέτρηση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί νωρίς το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), λέγοντας πως έλειπαν ακόμη τα στοιχεία από τις περίπου μισές περιοχές.

Eνδιάμεσα, τα δύο στρατόπεδα είχαν αφήσει υπαινιγμούς για αλλοίωση του αποτελέσματος. Ο βουλευτής Μπερνάρ Ντεμπρέ, που στηρίζει τον Φιγιόν, μίλησε για «ανωμαλίες» στη διαδικασία ενώ από την πλευρά του Κοπέ εκφράστηκαν ανησυχίες για τις κάλπες που στήθηκαν στη Νίκαια και στο Παρίσι.

Έξι μήνες μετά την ήττα του UMP στον αγώνα για τη γαλλική προεδρία, η έκβαση της εσωκομματικής διαδικασίας θα καθορίσει το εάν το κόμμα θα γείρει είτε προς τα δεξιά είτε προς το κέντρο στην προσπάθειά του να αντεπιτεθεί στους Σοσιαλιστές και τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο Φιγιόν προσβλέπει περισσότερο σε όσους κεντρώους ψηφοφόρους έχουν αρχίσει να απογοητεύονται από την πολιτική του Ολάντ. Ο Κοπέ, από την άλλη, βρίσκεται πιο δεξιά -και ήταν ανάμεσα στους πρωτεργάτες της στρατηγικής του Σαρκοζί να «φλερτάρει» τους λεπενικούς ψηφοφόρους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ