Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διακοπές ή μπότοξ; H ομορφότερη εποχή για το δέρμα είναι τώρα.

Διακοπές ή μπότοξ; H ομορφότερη εποχή για το δέρμα είναι τώρα.

Γιατί οι ομορφότερες μέρες του χρόνου έχουν εφέ αισθητικής επέμβασης;

Ευφραιμίδη Μαρίλη

Όταν είσαι στις διακοπές το δέρμα δείχνει αλλιώς. Κοιτάς τον καθρέφτη και δεν βλέπεις πια εκείνη την κουρασμένη κοπέλα που χαιρετούσες κάθε πρωί του χειμώνα. Δεν έχει πια λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια, ούτε μάγουλα που κρεμούν πάνω από τις ρινοπαρειακές σαν του γκούφι. Αυτό είναι ένα ξεκούραστο, χαρούμενο και κατά πέντε χρόνια νεαρότερο κορίτσι. Εσύ.
Κι όμως. Δεν έχεις πακετάρει μαζί σου ούτε ορούς, ούτε κρέμες νυκτός. Μετά βίας θυμάσαι το αντηλιακό- τόσο πολύ έχεις χαλαρώσει. «Το παρατηρώ στις ασθενείς που με επισκέπτονται στο ιατρείο. Ενώ πριν τις διακοπές ζητούν πολλές διορθώσεις με ενέσιμα υλικά, όταν τελικά ξεκουραστούν το δέρμα τους έχει πολύ λιγότερες απαιτήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα βρίσκεται σε άμεση σχέση με το νευρικό σύστημα» λέει η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.
Κάποτε, στις πρώτες στιγμές της ύπαρξής μας, αυτά τα δύο συστήματα ήταν ένα. «Στη φάση κατά την οποία το έμβρυο σχηματίζεται, το δέρμα και ο εγκέφαλος προκύπτουν από την ίδια μεμβράνη, το εκτόδερμα. «Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, οι δύο ιστοί ξεχωρίζουν. Ποτέ όμως δεν ξεχνιέται η κοινή τους καταγωγή. Το δέρμα εξακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής να υπηρετεί το νευρικό σύστημα ως δέκτης των ερεθισμάτων. Συμβαίνει όμως και το ανάποδο. Κάθε ψυχική μας διάθεση και, κυρίως, τα σημάδια του άγχους, αποτυπώνεται στο δέρμα».
Το πρόβλημα είναι ότι το δέρμα δεν επηρεάζεται μόνο από την καλή διάθεση αλλά και από την κακή. Δεδομένου ότι και αυτό εκκρίνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, τις ορμόνες του στρες, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί το άγχος καθρεφτίζεται πάντα στο πρόσωπο. «Η διατάραξη της ισορροπίας επιδρά σε όλες τις λειτουργίες του δέρματος» εξηγεί η dermadoctor Όντρεϋ Κούνιν. «Αυξάνεται η έκκριση του σμήγματος και απελευθερώνονται ισταμίνες που προκαλούν φαγούρα και φλεγμονές. Η επιδερμίδα γίνεται ευαίσθητη, θαμπή, άτονη, ξεφλουδίζει, ξηραίνεται, κάνει λεπτές γραμμές και βγάζει ακμή».
Το φυσικό μπότοξ
Όταν έχουμε στρες, το νιώθουμε στο σώμα: αγχωνόμαστε και οι μυς κάνουν ακούσιες συσπάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στο πρόσωπο. Οι μυς συσπώνται, το δέρμα ταλαιπωρείται και οι ρυτίδες βαθαίνουν. Αντίθετα, όταν είμαστε χαλαρές και ευτυχισμένες, το πρόσωπο δεν συσπάται πια χωρίς λόγο. Είναι αυτή η αόριστη έκφραση της αδιαφορίας-δεν με νοιάζει τίποτα-δεν με στενοχωρεί τίποτα που έχουμε στις διακοπές.
Το θαύμα της εσωτερικής ενυδάτωσης
Όταν έχουμε στρες διαταράσσεται η έκκριση των ορμονών. Το αποτέλεσμα είναι ότι βλάπτονται οι αποθήκες νερού του δέρματος. Εξαιτίας της αυξημένης κορτιζόλης, διαταράσσεται η ισορροπία του υδρολιπιδικού φραγμού με αποτέλεσμα τη «διαδερμική απώλεια υγρασίας» προς το περιβάλλον. «Με αυτόν τον όρο περιγράφουμε την αδυναμία του δέρματος να συγκρατήσει την υγρασία με αποτέλεσμα να την απελευθερώνει στο περιβάλλον. Αντίθετα, οι ευτυχισμένες επιδερμίδες προστατεύονται από μία παχιά και συμπαγή κεράτινη στοιβάδα, ασπίδα που συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος. Όταν όμως η κεράτινη στοιβάδα παρουσιάζει ρωγμές, τότε η υγρασία δραπετεύει και χάνεται».
Τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντοχή του ενάντια στις ασθένειες αλλά και στην εικόνα του. Χωρίς επαρκείς ποσότητες νερού, τα δερματικά κύτταρα καταρρέουν. Οι δομές που υποστηρίζουν τις στοιβάδες γίνονται σκληρές και άκαμπτες. Τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να φτάσουν στα κύτταρα ενώ συγχρόνως τα απόβλητα δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Το δέρμα δείχνει θαμπό, άτονο, γερασμένο και αφυδατωμένο.

woman.in.gr

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024