Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί όλοι οι σταρ πηγαίνουν για σπα στη Νεκρά Θάλασσα;

Γιατί όλοι οι σταρ πηγαίνουν για σπα στη Νεκρά Θάλασσα;

Τα ορυκτά άλατα της Νεκράς Θάλασσας κάνουν το δέρμα να δείχνει πιο λαμπερό. Στο Χόλιγουντ το ξέρουν ήδη.

Ευφραιμίδη Μαρίλη

Όσο κι αν προχωράει η κοσμητολογία, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τη θαυματουργή δράση του φυσικού σπα. Οι celebrities, από την εποχή της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου μέχρι σήμερα, αξιοποιούν τη δύναμη της. Η Μπαρ Ρεφαέλι, πρώην του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, τουιτάρει τις φωτογραφίες από τα μπάνια της στη Νεκρά Θάλασσα, αλίμενη με την ιαματική λάσπη. Η Μαντόνα, η Τζούλιαν Μουρ, η Σούζαν Σαράντον και η Κριστίν Ντέιβις χρησιμοποιούν καλλυντικά με ιχνοστοιχεία από τη Νεκρά Θάλασσα. Τι ξέρουν;
Η λωρίδα της θάλασσας που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιορδανία και το Ισραήλ είναι διαφορετική απ’ όλες τις άλλες πάνω στη γη. Η επιφάνειά της βρίσκεται 422 μέτρα πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες θάλασσες του κόσμου. Η περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι είναι τέτοια ώστε δεν αφήνει κανένα μικροοργανισμό να επιβιώσει, γεγονός που της δίνει το όνομα «Νεκρά». Για την ακρίβεια, περιέχει αλάτι σε ποσοστό 31% ενώ το νερό της θάλασσας έχει περιεκτικότητες σε πολύ μικρότερες ποσότητες, λιγότερες από 0,5%. Επιπλέον περιέχει μεγάλες ποσότητες από 21 ιχνοστοιχεία, όπως χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και θείο με ξεχωριστές ενυδατικές ιδιότητες. Ένα από αυτά, το θειικό μαγνήσιο, έχει αποδείξει κλινικά ότι επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης, δηλαδή της δημιουργίας καινούργιου δέρματος.
Η εμπειρία
Είναι η πιο κοντινή εμπειρία που μπορούμε να έχουμε στο περπάτημα στο φεγγάρι. Το σώμα επιπλέει σαν να βρίσκεται πάνω σε φουσκωτό στρώμα. Το νερό περιέχει τόσα ιχνοστοιχεία ώστε δίνει την αίσθηση ότι είναι παχύ, σαν ζελέ, και σε κρατάει στην επιφάνεια. Η χαλάρωση είναι ολοκληρωτική, όχι μόνο επειδή επιπλέεις χωρίς καμία προσπάθεια, αλλά και γιατί το νερό και ο αέρας της Νεκράς Θάλασσας είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία που έχουν ηρεμιστική δράση στους μυς και το νευρικό σύστημα. Και όταν καταφέρνεις να βγεις από τη νιρβάνα της θάλασσας, παρατηρείς ότι το δέρμα σου είναι ενυδατωμένο, απαλό και ζωντανό όσο ποτέ. Αν μάλιστα δεν ξεπλυθείς και αφήσεις το θεραπευτικό νερό πάνω του, θα νιώσεις σαν να έχεις κάνει ενέσεις ενυδάτωσης σε όλη του την επιφάνεια.
Η σημασία
Τα ορυκτά ιχνοστοιχεία που περιέχονται φυσικά στο νερό της Νεκράς Θάλασσας έχουν την ιδιότητα να απορροφώνται από το δέρμα και να συγκρατούν μέσα σε αυτό την υγρασία. Με τον ίδιο τρόπο που το αλάτι κατακρατά το νερό, έτσι και τα άλατα αυτά κάνουν ένα είδος κατακράτησης του νερού μέσα στο δέρμα. «Έχει ένα άμεσο εφέ πάχυνσης στο δέρμα» λέει η Νεοϋορκέζα δερματολόγος Φραντσέσκα Φούσκο. Το ορυκτό αλάτι της Νεκράς Θάλασσας είναι τόσο πλούσιο σε μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και κάλιο ώστε ενισχύει το δερματικό φραγμό, δηλαδή τη στοιβάδα που βοηθάει την υγρασία να μείνει στην επιδερμίδα. «Ένα παράδειγμα που δίνω στους ασθενείς μου για να καταλάβουν τη διαφορά, είναι ότι όταν μουλιάζεις σε μία μπανιέρα χωρίς άλατα, το δέρμα σου σταφιδιάζει. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο όταν μουλιάζεις σε ορυκτά άλατα της Νεκράς Θάλασσας γιατί αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον που βοηθά το δέρμα να συγκρατεί την υγρασία».
Μέχρι εδώ η εξήγηση είναι απλή. Ωστόσο η Φούσκο υποστηρίζει ότι τα ιχνοστοιχεία παίζουν και έναν σημαντικό ρόλο στην αντιγήρανση. «Καθώς μεγλαλώνουμε, η επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα γίνεται δυσκολότερη, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τα μηνύματα που χρειάζονται για να διατηρήσουν μία νεανική εικόνα. Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για να διενεργηθεί σωστά αυτή η επικοινωνία». Όταν οι αποθήκες ιχνοστοιχείων του δέρματος αδειάζουν, το καταλαβαίνουμε εύκολα: ξηρότητα, ερεθισμός, ατονία, δυσχρωμίες. «Τα καλλυντικά που περιέχουν ορυκτά είναι σίγουρα πιο ευεργετικά από τα απλά γιατί βοηθούν την υγρασία να απορροφηθεί και να δεσμευτεί από το δέρμα πιο αποτελεσματικά».
Ενώ λοιπόν ο υπόλοιπος κόσμος κάνει ενέσεις με βλαστοκύτταρα και υαλουρονικό οξύ, οι πελάτες της Φραντσέσκα Φούσκο στο Μανχάταν μοιράζονται μοιράζονται το πιο αρχαίο μυστικό αντιγήρανσης και βαθιάς ενυδάτωσης, χωρίς καν να χρειαστούν βελόνες και αμπούλες. Εντάσσουν στην καθημερινή τους περιποίηση προϊόντα που περιέχουν τα θαυματουργά ορυκτά και αφήνουν το δέρμα τους να αναπτύξει την εσωτερική του δύναμη αναγέννησης.

woman.in.gr

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024