Oι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια
Η «μεγάλη πλειονότητα» των ευρωπαϊκών τραπεζών είχε στα τέλη Ιουνίου το ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται σε ίδια κεφάλαια, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) σε έκθεση προόδου που δημοσιοποίησε την Τετάρτη. Ωστόσο, μέτρα «σημαντικών αναδιαρθρώσεων» χρειάστηκε να ληφθούν για τέσσερις τράπεζες που δεν κατάφεραν να φτάσουν την αναλογία του 9%
Η «μεγάλη πλειονότητα» των ευρωπαϊκών τραπεζών είχε στα τέλη Ιουνίου το ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται σε ίδια κεφάλαια, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) σε έκθεση προόδου που δημοσιοποίησε την Τετάρτη.
Σύμφωνα με την Αρχή, 27 τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν σε ύψος 94,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, πάνω από τον καθορισμένο στόχο των 76 δισ.
«Με σεβασμό στις συστάσεις της ΕΒΑ, η μεγάλη πλειονότητα των τραπεζών του αντιπροσωπευτικού δείγματος παρουσιάζει την αναλογία Core Tier 1 του 9% που απαιτείται» αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, μέτρα «σημαντικών αναδιαρθρώσεων» χρειάστηκε να ληφθούν για τέσσερις τράπεζες που δεν κατάφεραν να φτάσουν την αναλογία του 9%, διευκρίνισε η EBA, αναφερόμενη στις Oesterreichische Volksbank AG, Dexia, WestLB AG και Bankia.
Στο εξής, η περίπτωση της ισπανικής Bankia θα «αντιμετωπίζεται ξεχωριστά», όπως συμβαίνει και με τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες ενίσχυσαν τα ίδια κεφάλαιά τους διατηρώντας εισοδήματα, προχωρώντας σε αυξήσεις κεφαλαίου και σε ανακατανομή ενεργητικού για το ποσό των 71,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Η άσκηση αυτή δεν ερμηνεύτηκε σε μείωση των δανείων σε ιδιώτες και σε επιχειρήσεις, ή σε χωρίς περιορισμό πωλήσεις ενεργητικού» επισημαίνει η EBA.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Η έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη έχει πρόβλημα, λένε οι ακαδημαϊκοί: «Είναι ένα χάος»
- «Παραμίλησε» ο κόσμος με την ραμπόνα του Σερκί
- Ζάκυνθος: Συνελήφθησαν οι γονείς του παιδιού που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- Στρεφέτσα: «Κυνηγούσα πολύ αυτό το γκολ – Έτοιμος ο Ολυμπιακός για τον αγώνα με Καϊράτ»
- Χανιά: Θλίψη για τον θάνατο του Κωνσταντάκη Κανάκη, αθλητή μπάσκετ με αμαξίδιο
- Κόντης: «Δεν έχουμε την εικόνα που θέλουμε, χρειαζόμαστε πολλή δουλειά»


