Πρόεδρος, αλλά σε κλίμα διαμαρτυρίας, ορκίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε τη Δευτέρα πρόεδρος της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες μετά από συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που υπογραμμίζουν τον λαϊκό διχασμό σχετικά με την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, ύστερα από έξι χρόνια.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε τη Δευτέρα πρόεδρος της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες μετά από συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που υπογραμμίζουν τον λαϊκό διχασμό σχετικά με την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, ύστερα από έξι χρόνια.
Ο Πούτιν ορκίστηκε ενώπιον περίπου 2.000 προσκεκλημένων στην Αίθουσα του Αγίου Ανδρέα στο Κρεμλίνο και στη συνέχεια έλαβε την ευλογία από τον επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ παρέλαβε και την «βαλίτσα» των πυρηνικών.
Σε σύντομη ομιλία του δήλωσε ότι η Ρωσία «εισέρχεται σε μια νέα φάση εθνικής ανάπτυξης». «Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την μοίρα της Ρωσίας στις επόμενες δεκαετίες» είπε.
Τόνισε ότι η «μεταμόρφωση» της χώρας θα συνεχιστεί.
Παρότι έχει παραμένει ο ανώτατος ηγέτης της Ρωσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, ο Βλ.Πούτιν αναλαμβάνει και πάλι, επισήμως, την προεδρική εξουσία την οποία παραχώρησε στον σύμμαχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2008 ύστερα από οκτώ χρόνια στην προεδρία.
Επιστρέφει με αποδυναμωμένη την εξουσία του ύστερα από μήνες διαδηλώσεων που έχουν πολώσει τη Ρωσία.
Την Κυριακή, τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της επιστροφής του στο Κρεμλίνο.
Τη Δευτέρα νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε από την αντιπολίτευση έξω από το Κρεμλίνο, πριν από την τελετή ορκωμοσίας.
Ο Πούτιν, ο οποίος θα γίνει 60 ετών τον Οκτώβριο, μεγάλωσε επί σοβιετικής εποχής και εργάστηκε ως πράκτορας στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Δέχεται πιέσεις να αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο πολιτικό σκηνικό.
Θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από τη συνήθειά του να έχει τον απόλυτο έλεγχο και ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και την μεσαία τάξη που απαιτεί μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία.
Καλείται να συμβιβάσει τις διαφωνίες μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών που διεκδικούν θέσεις στο νέο Κοινοβούλιο υπό τον Μεντβέντεφ, ο οποίος θα ανταλλάξει αξίωμα με τον Πούτιν.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα, να μειώσει την διαφθορά και να επιδιώξει περισσότερη διαφάνεια τερματίζοντας την έντονη εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές στον ενεργειακό τομέα. Δεν έχει όμως αποσαφηνίσει με ποιόν τρόπο θα το πράξει αυτό.
Είναι πιθανόν -όπως και στο παρελθόν- να χρησιμοποιήσει σκληρή αντιδυτική ρητορική στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για να προσελκύσει ευρύτερη στήριξη αν η κατάσταση στη Ρωσία επιδεινωθεί.
Ωστόσο, ως πρωθυπουργός ουδέποτε άσκησε ισχυρή επιρροή στην εξωτερική πολιτική, επομένως θεωρείται απίθανη μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Γελάμε και κλαίμε για το ίδιο πράγμα: Η Γκισλέιν Μάξγουελ κάνει μαθήματα «γυναικείας ενδυνάμωσης» στη φυλακή
- Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: 7 προτάσεις για την «Ενεργειακή Δημοκρατία»
- Ενοίκια: Τα SOS και οι παγίδες στη συμπλήρωση του E2 για μηδενισμό του φόρου
- Θεσσαλονίκη: Έρευνα εις βάθος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόταν η 57χρονη καθηγήτρια
- Τα χρήματα που έχει πάρει ο Παναθηναϊκός από το Europa League και αυτά που διεκδικεί
- Χαλκιδική: Στην εντατική εργαζόμενος στις Σκουριές – «Άμεσα μέτρα» ζητά η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων
- Ενοχλημένη η Άγκυρα για τους Patriot στην Κάρπαθο – «Παράνομη ενέργεια, λαμβάνουμε μέτρα»
- Χρήστος Νικολόπουλος: Τα στενά της Μυκόνου γέμισαν με τους ήχους του μπουζουκιού του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/maximilien-t-scharner-GExOn1lUED0-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442