Στον ELA στέλνει ο Ντράγκι όσες τράπεζες κρίνει η ΕΚΤ ότι δεν μπορεί να δανείζει
Οι κίνδυνοι για την σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης παραμένουν τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι δικαιολογώντας την απόφαση διατήρησης των επιτοκίων στο 1%. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο ο κ. Ντράγκι απέφυγε, παρά τις γερμανικές πιέσεις, να σηματοδοτήσει το τέλος των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στο σύστημα. Ειδική αναφορά έκανε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει με συντεταγμένο τρόπο. Ήδη τα 25 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό θα είναι άμεσα διαθέσιμα τόνισε. Διευκρίνισε δε ότι για όσες τράπεζες κρίνει η ΕΚΤ ότι δεν μπορούν να δανείζονται από αυτή μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν, μπορούν να προσφύγουν στο έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA).
Οι κίνδυνοι για την σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης παραμένουν τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δικαιολογώντας την απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 1%.
Ακριβώς για τον ίδιο λόγο ο κ. Ντράγκι απέφυγε, παρά τις γερμανικές πιέσεις, να σηματοδοτήσει το τέλοςτων έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στο σύστημα. Επιλογή που εξηγείται με δεδομένη και την αύξηση των πιέσεων και των ανησυχιών για την ισπανική οικονομία.
Επανέλαβε βέβαια ότι όλα τα μη συμβατικά μέτρα είναι προσωρινά, χαρακτήρισε όμως πρόωρη τη συζήτηση για απόσυρσή τους. «Σήμερα πάντως είναι πρόωρη οποιαδήποτε κουβέντα για έξοδο από τα έκτακτα μέτρα» απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Ειδική αναφορά έκανε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο. Ήδη τα 25 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό θα είναι άμεσα διαθέσιμα τόνισε.
Διευκρίνισε δε ότι όσες από τις ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ, μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν θα μπορούν να προσφύγουν στο έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, ορισμένες ελληνικές τράπεζες θα χάσουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Για όσες λοιπόν, δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο να χρησιμοποιούν τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν θα μπορούν να προσφύγουν στο έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) για την κάλυψη των αναγκών τους.
Αυτή την περίοδο η ΕΚΤ αποτιμά ποιες ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν ως αντισυμβαλλόμενοι στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
«Θα διαχωρίσουμε σε ποιες περιπτώσεις ελληνικών τραπεζών είναι βιώσιμο να διατηρηθούν ως εταίροι στους μηχανισμούς νομισματικής πολιτικής και σε ποιες δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Ντράγκι.
Σημειώνεται ωστόσο ότι το κόστος για τις τράπεζες που θα αντλήσουν ρευστότητα από τον ELA είναι πολύ υψηλότερο από το να δανειστούν με 1% απευθείας από την ΕΚΤ.
Οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν υπέρογκες ζημιές για τη χρήση του 2011 λόγω της συμμετοχής τους στο PSΙ και της αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις μετά και τη γνωμοδοτική έκθεση της BlackRock.
O Μ.Ντράγκι είπε ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει προβλεφθεί στο σχέδιο διάσωσης της χώρας το ποσό των 50 δισ. ευρώ και ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα σύντομα.
«Τα 25 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα και θα επιτρέψουν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη συνέχεια κανονικά στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να υποβάλουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σχέδια αναδιάρθρωσής τους που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τρόπους άντλησης κεφαλαίων, ώστε να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια πριν προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για βοήθεια.
«Μερικές από τις τράπεζες για ένα προσωρινό διάστημα και καθώς θα εφαρμόζουν τα σχέδια τους ίσως χάσουν την πρόσβασή τους στις συνήθης πράξεις νομισματικής πολιτικής (της ΕΚΤ)», εξήγησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο.
«Δεν θα υπάρξουν αναταράξεις, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις με την εφαρμογή αυτού του σχεδίου», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι όλα γίνονται βάση σχεδίου και σε συνεργασία με την τρόικα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι είπε ότι «οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες για τις τράπεζες έχουν γενικά βελτιωθεί», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό για τις τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω τις αντοχές τους», ενώ σημείωσε ότι «δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι οι τράπεζες είναι εξαρτημένες από την ΕΚΤ».
Για το θέμα του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, ο τραπεζίτης είπε ότι «η ζήτηση για πιστώσεις παραμένει αδύναμη λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας» και συμπλήρωσε ότι «το τελικό αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων στήριξης της ρευστότητας του Ευρωσυστήματος θα χρειασθεί χρόνο για να φανεί».
Εύθραυστη η ανάκαμψη στην ευρωζώνη
Αναφερθείς στην οικονομία της ευρωζώνης, ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε να σηματοδοτήσει λήξη των μέτρων έκτακτης παροχής ρευστότητας στο σύστημα, τονίζοντας ότι παραμένουν κίνδυνοι στην οικονομική σταθεροποίησή της και η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να κρατήσει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και της ανάγκης τόνωσης της ανάπτυξης.
«Οι εκτιμήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης δεν έχουν μεταβληθεί» σε σχέση με αυτές του προηγούμενου μήνα» είπε.
Είπε βέβαια ότι τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ, που περιλαμβάνουν παροχή ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ σε 3ετή δάνεια προς τις τράπεζες, είναι προσωρινά, αλλά δεν έκανε καμία νύξη για το πότε θα ανακληθούν τα μέτρα.
Σε ο,τι αφορά τον πληθωρισμό ο Ντράγκι δήλωσε ότι πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από το 2% το 2012 και είναι υποκείμενος σε ανοδικό κίνδυνο.
Οι πληροφορίες που έρχονται όσον αφορά τη στατιστική εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν τις τάσεις σταθεροποίησης, αλλά πάντως οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν υποκείμενες σε πτωτικό κίνδυνο, τόνισε ο τραπεζίτης.
Για τις χώρες που έχουν υποστεί απώλειες ανταγωνιστικότητας, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι θα πρέπει «να διασφαλίσουν επαρκείς προσαρμογές των μισθών», ενώ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εκπληρώσουν πλήρως τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
«Για να στηριχθεί η εμπιστοσύνη, η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν υγιείς δημοσιονομικές θέσεις», δήλωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Αυτά είναι τα έξι «μυστικά» για καλή ψυχική υγεία
- Συνεδρίαση ΚΟ ΝΔ: Πίσω από το «παραβάν» της συνταγματικής αναθεώρησης επιχειρεί ο Μητσοτάκης να κρύψει τη δυσαρέσκεια των βουλευτών
- Τετραήμερη εργασία: Ανεδαφική ιδέα ή εφικτή πρόταση;
- Συνταγή: Chimichanga με κοτόπουλο και αβοκάντο
- Υπόθεση Έπσταϊν: Στο στόχαστρο ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ – «Είναι παθολογικός ψεύτης» λένε οι Δημοκρατικοί

