Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ για πλημμύρες όταν λιώσουν τα χιόνια στην Ευρώπη
Οι περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που παρέλυσαν από το ψύχος φέτος το χειμώνα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές πλημμύρες όταν αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια, προειδοποιεί η αρμόδια για την πρόληψη καταστροφών υπηρεσία του ΟΗΕ. «Ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το χιόνι από τη Σερβία μέχρι τη Βουλγαρία, υπάρχουν ενδείξεις για καταστροφικές πλημμύρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανάτους και οικονομική καταστροφή» αναφέρει η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαργκαρέτα Βάλστρεμ.
Οι περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που παρέλυσαν από το ψύχος φέτος το χειμώνα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές πλημμύρες όταν αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια, προειδοποιεί η αρμόδια για την πρόληψη καταστροφών υπηρεσία του ΟΗΕ.
«Ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το χιόνι από τη Σερβία μέχρι τη Βουλγαρία, υπάρχουν ενδείξεις για καταστροφικές πλημμύρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανάτους και οικονομική καταστροφή» αναφέρει η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαργκαρέτα Βάλστρεμ.
Η θερμοκρασία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενδέχεται να ανέβει κατά οκτώ με δέκα βαθμούς Κελσίου εντός του επόμενου δεκαήμερου, με αποτέλεσμα να λιώσουν οι πάγοι που έχουν σχηματιστεί κατά μήκος του Δούναβη, αναφέρει η Διεθνής Στρατηγική για την Περιστολή των Φυσικών Καταστροφών (SIPC).
Η Μαργκαρέτα Βάλστρεμ σημειώνει ότι θα πληγούν κυρίως περιοχές χωρίς επαρκή υποδομή, όπως φράγματα και αναχώματα για να κρατήσουν τα νερά.
Από το πρόσφατο κύμα ψύχους και τις χιονοπτώσεις σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, και ιδίως στα Βαλκάνια, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 600 άνθρωποι. Η θερμοκρασία έπεσε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και ολόκληρες κοινότητες έμειναν αποκομμένες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
«Ήρθε η ώρα για τις αρχές των χωρών αυτών, τον Ερυθρό Σταυρό, τις εθνικές οργανώσεις πρόληψης των καταστροφών και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας να λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες όταν αρχίσουν οι πλημμύρες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της SIPC Ντένις Μακλίν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Σε αδιέξοδο ο Παναθηναϊκός: Ακατάλληλο το ΟΑΚΑ και η Λεωφόρος – Όλα ανοιχτά για τους «16» του Europa
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι κερδίζουν από τις ελαφρύνσεις
- Έβρος: Αποκαρδιωτικές εικόνες με τις πλημμύρες – Θα χρειαστούν δύο μήνες για να υποχωρήσουν τα νερά
- Παραλίγο να το «γυρίσει» μόνος του ο Χέιζ-Ντέιβις: Η εξαιρετική εμφάνισή του με την Παρί (vid)
- Κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Λεωφόρο Θηβών – Φορτηγό προσέκρουσε σε σταθμευμένα, τρεις τραυματίες
- Η Ουκρανία ως προεκλογικός «μπαμπούλας» – Το βέτο του Όρμπαν, η νέα ρήξη με την ΕΕ και οι κάλπες στην Ουγγαρία
