Απόπειρα μπλόκου τελωνείων από Αλβανούς διαδηλωτές στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας
Με διαδηλωτές στο Κόσοβο που ήθελαν να μπλοκάρουν την είσοδο εμπορευμάτων από τη Σερβία συγκρούστηκε η κοσοβαρική αστυνομία στην περιοχή του Ποντούγεβο, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού. Οι μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος της «Αυτοδιάθεσης», απάντησαν πετώντας πέτρες.
Με διαδηλωτές στο Κόσοβο που ήθελαν να μπλοκάρουν την είσοδο εμπορευμάτων από τη Σερβία συγκρούστηκε η κοσοβαρική αστυνομία στην περιοχή του Ποντούγεβο, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.
Οι μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές της αντιπολιτευόμενης αλβανικής «Αυτοδιάθεσης», απάντησαν πετώντας πέτρες.
Στόχος των διαδηλωτών, όπως μεταδίδει το Reuters, ήταν ο αποκλεισμός δύο τελωνειακών περασμάτων στο Μέρνταρε μέσω των οποίων διέρχονται φορτία από τη Σερβία.
Το κίνημα «Αυτοδιάθεση», με εκπροσώπηση στη Βουλή του Κοσόβου, επιδιώκει την διακοπή των σχέσεων με τη Σερβία μέχρι να αναγνωρίσει το Βελιγράδι την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο ηγέτης της «Αυτοδιάθεσης» Άλμπιν Κούρτι, το οποίο εκπροσωπείται με 14 βουλευτές στο Κοινοβούλιο των 120, είχε καλέσει όλους τους Αλβανούς να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό των διαβάσεων δημιουργώντας ανθρώπινη ασπίδα για να αποτραπεί η είσοδος προϊόντων από τη Σερβία.
Η Αλβανία -όπου αναζήτησαν την Παρασκευή στήριξη ηγετικά στελέχη της «Αυτοδιάθεσης»- καταδικάζει τα σχέδια του κινήματος, μιλώντας για εξτρεμιστική πρωτοβουλία που θα είναι επιβλαβής για τις προσπάθειες «οικοδόμησης ενός δημοκρατικού κράτους και μίας πολυεθνικής κοινωνίας στο Κόσοβο». Πάντως, μικρή ομάδα διαδηλωτών ξεκίνησε από τα Τίρανα το Σάββατο για να απαντήσει στο «κάλεσμα» της Αυτοδιάθεσης.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι κατηγορεί τον Άλμπιν Κούρτι και το κίνημα «Αυτοδιάθεση» ότι επιχειρεί να σφετεριστεί την εξουσία με τη βία, και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν στο Κόσοβο οι αιματηρές ταραχές του 2011 στα Τίρανα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Βεζένκοφ: «Είναι πολύ καλός προπονητής, αλλά εγώ δεν θα τον χαιρετούσα»
- Ηλεία: Βίντεο-ντοκουμέντο ρίχνει φως στη σοκαριστική υπόθεση του Σάκη Γκολφίνου που κάηκε ζωντανός
- Χούλιο Ενσίσο: Το καμάρι του Κααγκουαζού και η ελπίδα της Παραγουάης (vids)
- Ομιλία Ανδρουλάκη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: Πολιτική αλλαγή, «πόλεμος» ενάντια στη δεξιά και «καρφιά» στους εσωκομματικούς αντιπάλους
- Ανταλλαγή πυρών: Τρεις νεκροί σε πλήγματα στην Ουκρανία – Ένα παιδί σκοτώθηκε σε ουκρανικό πλήγμα στη Ρωσία
- Κιμ Μπάσιντζερ: Η συγκινητική ανάρτηση με τον Μπρους Γουίλις για τα 39 χρόνια του Blind Date


