Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ σε επίπεδα-ρεκόρ
Στο επίπεδο-ρεκόρ των 2,73 τρισ. ευρώ έχει σκαρφαλώσει ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την αύξηση του δανεισμού προς τις τράπεζες, για την τόνωση της ρευστότητας. Η έκθεση που έχει η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη προκαλεί έντονη ανησυχία, ενώ επηρεάζεται και η ισοτιμία του ευρώ.
Σε επίπεδο-ρεκόρ έχει σκαρφαλώσει ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την αύξηση του δανεισμού προς τις τράπεζες, για την τόνωση της ρευστότητας.
Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, ο δανεισμός στις τράπεζες της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 214 δισ. ευρώ, στα 879 δισ. ευρώ.
Ο ισολογισμός της αυξήθηκε κατά 239 δισ. ευρώ στα 2,73 τρισ. ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ προσέφερε τριετή δάνεια σε 523 τράπεζες, συνολικού ύψους 489 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1%. Ο καθαρός νέος δανεισμός υπολογίζεται στα 210 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι τράπεζες σπεύδουν να καταθέσουν αυτά τα χρήματα στην ΕΚΤ, καταδεικνύοντας την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στη διατραπεζική αγορά.
Η έκθεση που έχει η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη (άμεση και έμμεση μέσω των ενέχυρων) προκαλεί έντονη ανησυχία, ιδίως σε περίπτωση που έχουμε μία κρατική πτώχευση, ενώ επηρεάζεται και η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εάν ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξηθεί επιπλέον κατά 500 εκατομμύρια έως 1 δισ. ευρώ, τότε το ευρώ θα μπορούσε να διολισθήσει στο 1,10.
Σήμερα, Πέμπτη, το ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 1,2859 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο των 15 τελευταίων μηνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άρης Betsson -Παναθηναϊκός: Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και αποβλήθηκε ο Αταμάν (vid)
- Διεκόπη η κυκλοφορία των τρένων στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη λόγω πυρκαγιάς – Αναμένονται καθυστερήσεις
- Ο Φαμπ Μορβάν των Milli Vanilli διώχνει το στίγμα της απάτης του playback και του λιντσαρίσματος των ΜΜΕ
- Μινεάπολη: Μετανάστης στο νοσοκομείο με βαριά κατάγματα στο κεφάλι – Έπεσε μόνος του σε τοίχο λέει η ICE
- Νέα Πέραμος: Νεαρός άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα
- Λεβαδειακός-Asteras Aktor 3-1: «Χόρευαν» και στη βροχή οι Βοιωτοί