
Διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν τη Δευτέρα στη Βόννη
Μία διεθνής διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν ξεκινά τις εργασίες της τη Δευτέρα στη γερμανική πόλη Βόννη, δέκα χρόνια μετά από παρόμοια συνάντηση στην ίδια πόλη. Οι διοργανωτές της διάσκεψης επιθυμούν να τονώσουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν και να στηρίξουν τις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ασφάλεια. Όλα αυτά στη σκιά της «αντιπαράθεσης» Πακιστάν-ΝΑΤΟ για τη ΝΑΤΟϊκή επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε 24 Πακιστανούς στρατιώτες.
Μία διεθνής διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν ξεκινά τις εργασίες της τη Δευτέρα στη γερμανική πόλη Βόννη, δέκα χρόνια μετά από παρόμοια συνάντηση στην ίδια πόλη.
Τότε οι Ταλιμπάν είχαν μόλις χάσει την εξουσία, σήμερα η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά της έντασης στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Πακιστάν, μετά από την ΝΑΤΟϊκή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 24 Πακιστανούς στρατιώτες.
Οι διοργανωτές της διάσκεψης επιθυμούν να τονώσουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν και να στηρίξουν τις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ασφάλεια.
Το Πακιστάν μποϊκοτάρει τη συνάντηση, εξαιτίας της επίθεσης, ενώ οι περισσότερες δυτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέχρι το 2014.
Εκπρόσωποι και αξιωματούχοι από 100 χώρες και διεθνείς οργανώσεις θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη. Ανάμεσα σε αυτούς θα βρίσκεται και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Ο πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Λακντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι και πριν από 10 χρόνια είχε προτείνει να υπάρξει διάλογος με τους Ταλιμπάν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προϋπολογισμός: Πάνω από 17,2 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2026
- Βομβαρδισμοί με μιμίδια – Το Ιράν δείχνει να νικά τον πόλεμο των social media
- Ο Σλοτ στον κόσμο του: «Η Λίβερπουλ έχει λαμπρό μέλλον» (vid)
- Markos by Night: Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει με το Greece the Musicult
- Το «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι» επιστρέφει – Το πρώτο τρέιλερ της νοσταλγικής σειράς
- Ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει η κυβέρνηση