Η 11η δημοπράτηση 10 εκ. αδιάθετων ρύπων ολοκληρώθηκε την Τεταρτη με επιτυχία.Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 8.380.000 ευρώ (1 εκ. δικαιώματα εκπομπής προς 8,38 ευρώ).Από τις έντεκα δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 15 Ιουνίου– 30 Νοεμβρίου στις επτά πωλήθηκαν όλα τα δικαιώματα που ήταν προς δημοπράτηση.

Στη δημοπρασία κατατέθηκαν χρηματικές εγγυήσεις -πριν την εκκίνηση της διαδικασίας- από έξι μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το συνολικό ποσό των οποίων ήταν ικανό να καλύψει περίπου το πενταπλάσιο της δημοπρατούμενης ποσότητας, γεγονός που συνεχίζει να δείχνει το έντονο ενδιαφέρον για την αγορά ρύπων.

Συνολικά εισήχθησαν 17 εντολές από τις οποίες και οι 17 παρέμειναν ενεργές διαρκώς. Οι συγκατέχοντες των οποίων οι προσφορές ικανοποιήθηκαν ήταν τέσσερις.

Από την πρώτη δημοπράτηση και μέχρι σήμερα έχει αντληθεί το ποσό των 111.395.950 ευρώ, από το οποίο 105.826.153 ευρώ κατανεμήθηκαν στο ΔΕΣΜΗΕ, ενώ 5.569.797 ευρώ κατανεμήθηκαν στο Πράσινο Ταμείο.

Τέλος, επισπεύδεται η διαδικασία δημοπράτησης επιπλέον αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την Αποθήκη Νεοεισερχομένων για το έτος 2012 και επιπλέον ποσότητα δικαιωμάτων για το διάστημα Δεκεμβρίου 2011 – Ιανουαρίου 2012, πέρα από αυτό είχε καθοριστεί με παλαιότερη ΚΥΑ.

in.gr