Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη
Μαθήματα από ένα παλιό πρωτοσέλιδο
Εδώ στα γραφεία του ΔΟΛ έχουμε κορνιζάρει διάφορα παλιά πρωτοσέλιδα εφημερίδων μας για διακόσμηση. Ένα από αυτά ανήκει στα Αθηναϊκά Νέα και με μια πρώτη ματιά μοιάζει παρανοϊκό.
Το πρωτοσέλιδο της 18ης Ιανουαρίου 1945 ανακοινώνει την έναρξη της επίθεσης του Κόκκινου Στρατού για την κατάληψη του Βερολίνου και περιέχει ένα άρθρο με τίτλο: Πρέπει να ξεπεράσουμε τον εμφύλιο πόλεμο.
Στα δικά μας μάτια αυτό μοιάζει παράδοξο μια και ο εμφύλιος τέλειωσε το 1949 οπότε δεν είναι δυνατόν ένα φύλλο του 1945 να μιλάει για το τέλος ενός πολέμου που ακόμη δεν είχε αρχίσει.
Δυστυχώς, ο συντάκτης αναφερόταν στις αψιμαχίες (σε σχέση με όσα ακολούθησαν) των Δεκεμβριανών και θεωρεί πως αυτό ήταν ένα μεγάλο κακό που τώρα η Ελλάδα πρέπει να αφήσει πίσω της.
Φαίνεται όμως πως η δυνατότητά μας να κάνουμε τα κακά χειρότερα είναι τεράστια και το τέλος ενός μικρού εμφυλίου μας οδήγησε απλώς σε έναν δεύτερο πολύ μεγαλύτερο.
Κάθε φορά που βλέπω αυτό το πρωτοσέλιδο σκέπτομαι τη σημερινή μας κατάσταση. Η οικονομική κρίση μας χτυπά κάθε μέρα όλο και σκληρότερα και όλοι αναστενάζουμε πως δεν πάει άλλο. Όπως όμως συνέβη και μετά τα Δεκεμβριανά του 1944 αντί να αλλάξουμε τρόπο σκέψης το μόνο που έχουμε κατά νου είναι να κάνουμε περισσότερα από τα ίδια.
Περισσότερο από τα ίδια από τους πολιτικούς μας (μεγάλα λόγια και λίγη ουσία) αλλά δυστυχώς περισσότερο από τα ίδια και από το λαό (βόλεψε εμένα, την οικογένειά μου, την επαγγελματική μου κατηγορία και για τους άλλους κάνε ό,τι σου κατέβει).
Γι’ αυτό και προσωπικά είμαι απαισιόδοξος. Φοβάμαι πως θα χρειαστούμε πολλά σκληρά μαθήματα ακόμη ώστε να το πάρουν απόφαση οι κυβερνώντες και οι κυβερνώμενοι πως όλοι μας πρέπει να αλλάξουμε.
Γιώργος Επιτήδειος
- Βόλος: Συνελήφθη 40χρονος που χτύπησε την 27χρονη σύντροφό του
- Ρωσία: «Ο Τραμπ θα έμενε στην παγκόσμια ιστορία αν οι ΗΠΑ έπαιρναν τη Γροιλανδία» λέει το Κρεμλίνο
- Ρέτσος για τον «τελικό» με τη Λεβερκούζεν: «Η Μπάγερ θα αντιμετωπίσει έναν δύσκολο αντίπαλο σε ένα θορυβώδες γήπεδο»
- Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης
- Άλλη μια μάχη με τον βρετανικό Τύπο; Ξανά στα δικαστήρια ο πρίγκιπας Χάρι
- Στα… κάγκελα ο κόσμος του Παναθηναϊκού με Αλαφούζο, Μπενίτεθ και παίκτες: «Νύχτα ντροπής και ξεφτίλας, δρόμο όλοι…» (pics)

