Την επικράτηση του φιλορωσικού κόμματος χωρίς αυτοδυναμία έδειξαν οι κάλπες στη Λετονία με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται τώρα στο σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, πιθανότατα από τα κεντροδεξιά κόμματα που κατέλαβαν την δεύτερη και τρίτη θέση.

Τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το Κέντρο Αρμονίας πήρε το 28,5% των ψήφων.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το κεντροδεξιό Κόμμα της Μεταρρύθμισης του πρώην προέδρου Βάλντις Ζάτλερς με 20,8% και την τρίτη το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβσκις με 18,8%.

Και τα δύο δηλώνουν ότι αρχίζουν άμεσα τις μεταξύ τους συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης ενώ θα συνομιλήσουν και με το εθνικιστικό μπλοκ. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να διοριστεί προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η εθνικιστική Εθνική Συμμαχία βρίσκεται στο 13%, ποσοστό λίγο υψηλότερο από αυτό της Ένωσης των Πρασίνων και των Αγροτών που συμμετείχε στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Κέντρο Αρμονίας υποστηρίζεται από τη μεγάλη ρωσική μειονότητα στη χώρα και απέσπασε την πλειοψηφία αν και τα ποσοστά του δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, τον Οκτώβριο του 2010 λόγω της μικρότερης προσέλευσης.

Προεκλογικά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια από τα μέτρα της απερχόμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις περικοπές μισθών και τις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στο ευρώ.

Ζήτησε δε να καθυστερήσει η ένταξη στο ευρωπαϊκό νόμισμα (προγραμματίζεται για το 2014) και να επαναδιαπραγματευτούν οι όροι της βοήθειας των 7,5 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα το 2008.

Όπως εκτιμάται, αν συμμετάσχει τελικά στην κυβέρνηση η Ρωσία θα καταφέρει να επεκτείνει την επιρροή της στη μικρή χώρα της Βαλτικής που είναι όμως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters