Με πτώση, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, έκλεισε τελικά η χρηματιστηριακή αγορά την Παρασκευή καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 4,50%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.370,10 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,58%, με τις πιέσεις στις τράπεζες να συνεχίζονται και τους επενδυτές επιφυλακτικούς για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,34% υποχωρώντας κοντά σε χαμηλό 13 ετών.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 77,892 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές είπαν ότι η συμμετοχή των επενδυτών στην αγορά είναι περιορισμένη καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα του μνημονίου και έντονη ανησυχία από τις συνεχιζόμενες φήμες για αναδιάρθρωση του χρέους.

«Όσο υπάρχει αδυναμία εφαρμογής του μνημονίου θα υπάρχει αδυναμία στο χρηματιστήριο. Αυτή η αδυναμία της κυβέρνησης είναι που οδηγεί στα σενάρια αναδιάρθρωσης», είπε στο Reuters αναλυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» πρόσθεσε.

Στις 10 Μαΐου αναμένονται στην Αθήνα οι αξιωματούχοι της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στο πλαίσιο της επιθεώρησης για την υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου και την έγκριση της πέμπτης δόσης από τα έκτακτα δάνεια των 110 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,06% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,13%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo +2,01%, του ΟΠΑΠ (+1,75%) και της Βιοχάλκο (+1,55%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν (-3,91%), της Alpha Bank (-3,34%), της Coca Cola 3E (-3,22%) και της Eurobank (-2,94%).

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε και η μετοχή της Εθνικής (-1,20%), στα 4,92 ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης +2,22%, των Ασφαλειών +1,75% και των Ταξιδιών +1,62%.

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τροφίμων -3,10%, των Κατασκευών -2,76% και των Τραπεζών -1,34%.

56 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 66 πτωτικά και 60 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Unibios +16,67%, Μοχλός +10,00%, Ελληνική Υφαντουργία +9,68% και PC Systems +9,09%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Altec -16,67%, Moda Bango -14,29%, Βωβός -12,79% και Spider -11,76%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ