Μονόλογοι από τη Γάζα
Προλογίζουν η Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός-σκηνοθέτης, και ο David Pammenter, σκηνοθέτης θεάτρου-παιδαγωγός, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Winchester, UK.
Οργάνωση της εκδήλωσης: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Οργάνωση του προγράμματος «Μονόλογοι από τη Γάζα» διεθνώς: Θέατρο ASHTAR της Παλαιστίνης
Με τη στήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου «Ακαδήμεια»
Οι «Μονόλογοι από τη Γάζα» στην Ελλάδα
Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα του θεάτρου ASHTAR της Παλαιστίνης το οποίο στην Ελλάδα συνεργάζεται με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου, 32 νέοι και νέες 13-17 ετών στη Γάζα επεξεργάστηκαν και κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο τον Δεκέμβριο του 2008.
Οι Μονόλογοι των μαθητών από τη Γάζα μεταφράστηκαν στα ελληνικά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και παρουσιάστηκαν σε 9 πόλεις της Ελλάδας στις 17 Οκτωβρίου 2010: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Σέρρες, Κέρκυρα, Κοζάνη, Χίος, Ρόδος.
Οι ιστορίες τους παρουσιάστηκαν θεατρικά στις 17 Οκτωβρίου 2010 ταυτόχρονα στην Παλαιστίνη και σε ακόμα 30 χώρες. Στις 29 Νοεμβρίου 2010 μια ομάδα νέων από αυτές τις χώρες ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη και παρουσίασαν τους Μονολόγους σε διάφορες γλώσσες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην ετήσια συνεδρίαση της για το Παλαιστινιακό ζήτημα.
Σε όλο αυτό το διάστημα οι «Μονόλογοι από τη Γάζα» έγιναν αφορμή για επικοινωνία μαθητών από διάφορα μέρη του κόσμου και για δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολέμου, βίας, διαπολιτισμικότητας κ.ά.
- Η εμπλοκή του απατεώνα «ερευνητή» σε υπόθεση θρίλερ – Τι έλεγε σε συγγενείς αγνοούμενης
- Άρης: Ευχάριστα νέα για Μόντσου
- Στη δημοσιότητα τα αίτια θανάτου του Ρομπ Ράινερ και της Μισέλ Σίνγκερ Ράινερ
- Ζελένσκι: Ζητά απόφαση για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πριν από το τέλος του έτους
- «Την χτύπησαν στο πρόσωπο» – Τι λέει η μητέρα της 13χρονης μαθήτριας που δέχθηκε επίθεση στην Αγ. Παρασκευή
- Παναθηναϊκός: «H Βίντζεβ Λοτζ θέλει τον Ντραγκόφσκι»



