Ένα… πορτοκάλι διηγείται την ιστορία του ισραηλινό-παλαιστινιακού ζητήματος
Ο σκηνοθέτης πραγματοποιεί μια αναδρομή στην ιστορία του περίφημου εσπεριδοειδούς και που έγινε γνωστό ως το πορτοκάλι Τζάφα. Το πορτοκάλι, που ξεκίνησε να καλλιεργείται από Παλαιστίνιους, κάποτε ένωνε Άραβες και Ισραηλινούς σε μια κοινή βιομηχανία, έγινε στη συνέχεια «σημαία» των Ισραηλινών και σύμβολο των πραγμάτων που χώριζαν τους δύο λαούς. Έτσι, η ιστορία του πορτοκαλιού ταυτίζεται με την ιστορία της περιοχής.
Μέσα από φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, μέσα από την ποίηση και τη ζωγραφική, μέσα απ’ τις μαρτυρίες ιστορικών αλλά και εργατών στη βιομηχανία του πορτοκαλιού, μέσα από τις μνήμες και τους σύγχρονους θρύλους, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να παρουσιάσει «άγνωστες» πτυχές του ισραηλινο-παλαιστινιακού ζητήματος.
Ο Εγιάλ Σιβάν δήλωσε, μετά την προβολή της ταινίας του στη Θεσσαλονίκη, ότι απαιτήθηκαν τρία χρόνια έρευνας για να συγκεντρωθεί το (πολύ πλούσιο) αρχειακό υλικό. Αυτό που επέλεξε να κάνει ο σκηνοθέτης ήταν να δείχνει απλά φωτογραφίες και βίντεο στους συνεντευξιαζόμενους και να καταγράφει τις αντιδράσεις τους.
Ερωτώμενος πως υποδέχθηκαν οι Ισραηλινοί την ταινία του -μιας και αυτή αναφέρεται σε ένα ευαίσθητο θέμα-, ο Εγιάλ Σιβάν -που δεν έχει διστάσει να κριτικάρει την πολιτική της χώρας του- τόνισε ότι η αντίδραση που συνάντησε ήταν αυτή της «έκπληξης», μιας και πολλοί Ισραηλινοί-Εβραίοι ανακάλυψαν κάτι που δεν γνώριζαν, εξαιτίας προσπαθειών -όπως είπε- να «σβηστεί» αυτό το κομμάτι της ιστορίας.
«Όσο για τους Παλαιστίνιους, ήρθα αντιμέτωπος με δύσκολα συναισθήματα, μιας και μπόρεσαν -μέσα από την ταινία- να δουν εκείνο που εξαφανίστηκε» τόνισε. «Επρόκειτο για μια αίσθηση “χαμένης ευκαιρίας”» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, στο Φεστιβάλ προβλήθηκαν τα φιλμ Μαντάμ Δέσποινα και Συννεφιάζει της Κυριακής Μάλαμα, ενώ η Φάμπρικα και το Τοπίο ήταν τα δύο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Σεργκέι Λόζνιτσα.
Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 20 Μαρτίου.
Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.
Αγελική Στελλάκη
- Το «ήσυχο Σαββατοκύριακο» της FA – Τα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο το ποδόσφαιρο χωρίς φωνές γονιών και προπονητών
- Ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν γιορτάζει τη νίκη του στα Όσκαρ με burger
- Αρνείται τις κατηγορίες για κατασκοπεία ο 58χρονος Πολωνός – Προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του
- Magnificent Seven: Tεχνο-ολιγάρχες, οι ληστρικοί βαρόνοι του σήμερα
- ΟΗΕ: Η ισραηλινή επιδρομή σε φυλακή του Ιράν τον Ιούνιο ήταν έγκλημα πολέμου
- Τροχαία: Συνελήφθησαν 15 οδηγοί και αφαιρέθηκε το δίπλωμα σε άλλους 1.010 – 4.970 παραβάσεις το τετραήμερο στην Αττική

