Αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των νέων και μεσηλίκων ατόμων
Τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνονται δραματικά μεταξύ των νέων και μεσηλίκων Αμερικανών, ενώ παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις μεταξύ των ηλικιωμένων, ένδειξη ότι η επιδημία παχυσαρκίας ίσως έχει αρχίσει να αλλάζει το ηλικιακό βάρος επί της πάθησης.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνονται δραματικά μεταξύ των νέων και μεσηλίκων Αμερικανών, ενώ παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις μεταξύ των ηλικιωμένων, ένδειξη ότι η επιδημία παχυσαρκίας ίσως έχει αρχίσει να αλλάζει το ηλικιακό βάρος επί της πάθησης.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο, και προέρχονται από την πρώτη μεγάλη εθνική μελέτη για τη νοσηλεία των εγκεφαλικών επεισοδίων, βάσει ηλικίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μελέτησαν στοιχεία νοσηλείας από το 1994 και το 1995 και τα συνέκριναν με αυτά του 2006 και 2007.
Η εντονότερη αύξηση -51%- σημειώθηκε στους άνδρες 15-34 ετών. Τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξήθηκαν επίσης μεταξύ των γυναικών της ίδιας ηλικιακής ομάδας, αλλά κατά 17%.
«Σίγουρα μας θέτει σε εγρήγορση. Ανησυχούμε ότι η αυξημένη συχνότητα της παχυσαρκίας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες μπορεί να ρίξει περαιτέρω βάρος στην καρδιαγγειακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, και τελικά αυτό είναι γεγονός», εξηγεί ο Δρ Ραλφ Σασσο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας και νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Πάντως το εγκεφαλικό επεισόδιο εξακολουθεί να είναι συχνότερο μεταξύ των ηλικιωμένων. Για όσους είναι άνω των 65 ετών, καταγράφηκαν σχεδόν 300 εγκεφαλικά επεισόδια σε 10.000 νοσηλείες την περίοδο 2006 και 2007. Στους άνδρες 15-34 ετών, καταγράφηκαν 15 περιστατικά ανά 10.000 νοσηλείες, και για τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες, μόνο τέσσερις περιπτώσεις ανά 10.000 ασθενείς.
Αρκετές μικρές μελέτες έχουν πρόσφατα αποδείξει την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νέων και μεσηλίκων γυναικών.
«Μας ενδιαφέρει να μπορέσουμε να αποδείξουμε αυτό το εύρημα σε ένα ευρύτερο εθνικό δείγμα», εξηγεί η Δρ Μαίρη Τζορτζ, ερευνήτρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές στην προκειμένη περίπτωση μελέτησαν ομοσπονδιακά αρχεία για ένα δείγμα νοσοκομείων από 41 πολιτείες, που κάλυπταν περίπου οκτώ εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως. Εξέτασαν το ποσοστό όλων των νοσηλειών για εγκεφαλικό επεισόδιο ανά φύλο και σε έξι ηλικιακές ομάδες.
Για κάθε 10.000 νοσηλείες το 1994-95, συγκριτικά με το 2006-07, τα εγκεφαλικά αυξήθηκαν:
– 51% (από 9,8 σε 14,8 μεταξύ των ανδρών 15-34 ετών)
– 17% (από 3,6 σε 4,2 στις γυναίκες 15-34 ετών)
– 47% (36 σε 52,9 για τους άνδρες 35-44 ετών)
– 36% (από 21,9 σε 30 για τις γυναίκες 35-44 ετών)
«Η αύξηση που καταγράφηκε στα παιδιά είναι μέτρια, αλλά είναι μεγαλύτερη στους νεαρούς ενήλικες και αυτό αξίζει περαιτέρω διερεύνησης»», εξηγεί η Δρ Τζορτζ.
Η καλύτερη ενημέρωση για την συμπτωματολογία του εγκεφαλικού επεισοδίου και ο εκσυγχρονισμός των απεικονιστικών μεθόδων στην διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου στα νεαρά άτομα μπορεί να επιφέρει κάποια αλλαγή.
Οι τάσεις πάντως είναι τελείως διαφορετικές στους ηλικιωμένους. Τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν 25% μεταξύ των ανδρών 65 ετών και άνω (από 404 σε 303 ανά 10.000 νοσηλείες) και 28% στις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας (από 379 σε 274). Οι γιατροί πιστεύουν ότι η καλύτερη πρόληψη και θεραπεία των παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση, συντελεί σε αυτή τη μείωση.
Προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τα πιστοποιητικά θανάτου του 2007 δείχνουν ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τέταρτη, αντί της τρίτης, κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω των καλύτερων θεραπειών πρόληψης στους ηλικιωμένους.
Εξάλλου, μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αναψυκτικών και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 2.500 ενηλίκους στην περιοχή της Νέας Υόρκης για δέκα χρόνια.
Διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν σόδα σε καθημερινή βάση είχαν 48% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος, από άτομα που δεν έπιναν κανενός είδους αναψυκτικό. Στην μελέτη συνεκτιμήθηκαν και παράγοντες όπως το κάπνισμα και η υπέρταση.
Η Δρ Χάννα Γκάρντενερ από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι δεν μπορεί να εξηγήσει τα ευρήματα, αλλά εικάζει ότι όσοι προσπαθούν να περιορίσουν τις καταναλισκόμενες θερμίδες, δεν θα πρέπει να θεωρούν την σόδα διαίτης ως το καλύτερο υποκατάστατο των αναψυκτικών με ζάχαρη.
Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι υψηλότερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα άτομα καταναλώνουν 1.500 mg αλατιού την ημέρα. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 16% για κάθε 500 mg αλατιού καθημερινά. Όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 4.000 mg είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με όσους περιορίζονταν στα 1.500 mg.
Ένα κουταλάκι του τσαγιού αναλογεί σε 2.300 mg νατρίου. Περίπου τα τρία τέταρτα του αλατιού που καταναλώνουν προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά σάλτες ντομάτας, σούπες, κονσέρβες και καρυκεύματα.
health.in.gr
- Δωρεάν εργαλεία AI σε φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων από την Google
- Η βαθμολογία της Super League μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΟΦΗ
- Bundesliga: Ασταμάτητη με νέα «πεντάρα» η Μπάγερν Μονάχου – Γκολ και ασίστ με την Άουγκσμπουργκ ο Γιαννούλης (vids)
- Σκάνδαλο στην Ιταλία: Έρευνα για Gucci, Prada, Givenchy και άλλους οίκους για εκμετάλλευση εργατών
- Εργατικό δυστύχημα στο εργοτάξιο του Ελληνικού – Η ανακοίνωση της εταιρείας
- Ολυμπιακός – ΟΦΗ 3-0: Πρωταθλητής χειμώνα με Ελ Κααμπί! (vid)
