Αθήνα: Φθίνουσα πορεία ακολούθησε και το 2009 ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό του AIDS, παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του AIDS (UNAIDS).

«Από το 1999, όταν η επιδημία έφτασε στην κορύφωσή της, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 19%, στα 2,6 εκατομμύρια το 2009. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την πρόοδο αυτή», επισήμανε ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS.

«Για πρώτη φορά, μπορούμε να πούμε ότι σταματήσαμε την πορεία της επιδημίας και αρχίσαμε να την αντιστρέφουμε. Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον ιό και λιγότεροι πεθαίνουν από την ασθένεια», επισήμανε ο ίδιος.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσίασε το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, η επιδημία του AIDS εξελίσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα και το 2010 να έχουν καταγραφεί περισσότερα από 600 νέα κρούσματα.

Στην Ελλάδα, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 9.000 περιστατικά με κυριότερο τρόπο μετάδοσης τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Από τους 10.450 Έλληνες πάσχοντες μόνο οι μισοί ακολουθούν θεραπεία, ενώ φέτος είχαμε και την γέννηση δύο οροθετικών βρεφών, καθώς είτε οι μητέρες δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV, είτε δεν είχαν υποβληθεί σε αντιρετροϊκή αγωγή.

Πάντως από τα 82 συνολικά οροθετικά παιδιά που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, αρκετά είναι ήδη σε μετεφηβική ηλικία και ζουν μια φυσιολογική ζωή, λαμβάνοντας πάντα την αντιρετροϊκή αγωγή τους.

Η ειδική αυτή ομάδα ασθενών με AIDS, δείχνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο φαρμακευτικής αγωγής, καθώς έχουν πλέον αλλάξει και τα ιατρικά πρωτόκολλα για τον χρόνο έναρξης της αντιρετροϊκής αγωγής.

Το 2011 συμπληρώνονται 15 χρόνια από την εισαγωγή της συνδυαστικής αντιρετροϊκής θεραπείας (HAART) στη θεραπευτική της HIV λοίμωξης.

Κατά τη διάρκεια του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου για το AIDS (26-28 Νοεμβρίου 2010), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, οι επιστήμονες θα εστιάσουν στους προβληματισμούς που έχουν ανακύψει σχετικά με την μακροπρόθεσμη τοξικότητα της αγωγής, από τη μία, και από την άλλη, την ανάδυση μη καιροσκοπικών νοσημάτων, όπως ηπατοπάθεια, νεφροπάθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα και νεοπλασίες, τα οποία απειλούν τους ασθενείς με χρόνια μη θεραπευόμενη HIV λοίμωξη. Αποτέλεσμα των ανωτέρω, αλλά και της κυκλοφορίας νεώτερων και λιγότερο τοξικών φαρμάκων, είναι η σύσταση για πρωιμότερη έναρξη θεραπείας ειδικά σε άτομα με συνυπάρχοντα νοσήματα.

Η έρευνα για την ανακάλυψη αποτελεσματικότερων και καλύτερα ανεκτών φαρμάκων έχει προσφέρει κατά την τελευταία διετία τέσσερα καινούρια αντιρετροϊκά σκευάσματα, εκ των οποίων τα δύο αποτελούν τους πρώτους εκπροσώπους δύο καινούριων θεραπευτικών κατηγοριών (αναστολείς ιντεγκράσης και αναστολείς CCR5).

Μέσα στο 2011, αναμένεται να κυκλοφορήσουν δύο νέα φάρμακα στο πλαίσιο των ήδη γνωστών κατηγοριών: ένας σταθερός συνδυασμός τεσσάρων αντιρετροϊκών σε ένα δισκίο («Quad», συνδυασμός elvitegravir, cobicistast και Truvada) και το rilpivirine, ένας δεύτερης γενιάς μη νουκλεοσιδικός αναστολέας της αντίστροφης μεταγραφάσης (NNRTI).

Οι ελπίδες για την ανάπτυξη εμβολίου και την οριστική θεραπεία της HIV λοίμωξης δεν έχουν μέχρι στιγμής ευοδωθεί, όμως η έρευνα συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση με την ελπίδα να αποδώσει καρπούς στα επόμενα χρόνια.

Μέχρι τότε, η σωστή ενημέρωση, η λήψη προφυλακτικών μέτρων και, πιθανόν, η θεραπεία των φορέων αποτελούν το αποτελεσματικότερο εργαλείο ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται χαλάρωση στην συνείδηση του κόσμου για τον φόβο του AIDS, θα πρέπει να αναζητούν από την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς νέες στρατηγικές στοχευμένης ενημέρωσης και προσέγγισης της κοινωνίας.

«Η ζωή μου στο κόκκινο. Ζώντας με το AIDS»

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS αντί εναρκτήριας εκδήλωσης στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου (ώρα 19:00 μ.μ.) στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια, πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Η ζωή μου στο κόκκινο. Ζώντας με το AIDS».

Πρόκειται για 38 μαρτυρίες πασχόντων, συγγενών αλλά και γιατρών που έχουν την εμπειρία του AIDS, σε μια προσπάθεια απενοχοποίησης της νόσου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την παροχή θεραπείας σε οικονομικούς μετανάστες που πάσχουν από AIDS.

health.in.gr