Την πρώτη μεταμόσχευση ποδιών προγραμματίζουν χειρουργοί στην Ισπανία
Μαδρίτη: Πράσινο φως για την πρώτη στον κόσμο διπλή μεταμόσχευση ποδιών έδωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Η χειρουργική ομάδα του Δρ Πέδρο Καβάδας, πρωτοπόρου σε διάφορες επεμβάσεις μεταμόσχευσης, αναζητεί τώρα τον κατάλληλο πτωματικό δότη.
Μαδρίτη: Πράσινο φως για την πρώτη στον κόσμο διπλή μεταμόσχευση ποδιών έδωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Η χειρουργική ομάδα του Δρ Πέδρο Καβάδας, πρωτοπόρου σε διάφορες επεμβάσεις μεταμόσχευσης, αναζητεί τώρα τον κατάλληλο πτωματικό δότη.
Λήπτης των ποδιών θα είναι ένας άνδρας του οποίου τα δύο κάτω άκρα ακρωτηριάστηκαν πάνω από το γόνατο σε ατύχημα. Στην περίπτωσή του δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνητά μέλη, εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Αναζητούν τον κατάλληλο δότη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την ημερομηνία [της επέμβασης]. Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε δύο ή σε έξι μήνες» ανέφερε η εκπρόσωπος. Η επιτροπή μεταμοσχεύσεων του υπουργείου έχει πάντως δώσει το πράσινο φως από το Μάιο.
Επικεφαλής της ιατρικής ομάδας θα είναι ο Δρ Πέδρο Καβάδας του Νοσοκομείου της Πίστης στη Βαλένθια, ο οποίος έλαβε άδεια να προχωρήσει σε μία ακόμα ασυνήθιστη επέμβαση, την τέταρτη μεταμόσχευση προσώπου που πραγματοποιείται στην Ισπανία.
Όπως αναφέρει το AFP, από τις 13 μερικές και ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, οι επτά έγιναν στη Γαλλία, οι τρεις στην Ισπανία και μία στην Κίνα. Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο στο Νοσοκομείο Βαλ Ντ’ Εβρόν της Βαρκελώνης.
«Μεταμοσχεύσεις χεριών, βραχιόνων ή προσώπων από νεκρούς δότες ήταν επιστημονική φαντασία μέχρι πριν από μια δεκαετία» σχολίασε ο Ραφαέλ Ματεσάνθ, διευθυντής του ισπανικού Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Ο Ματεσάνθ ήταν ομιλητής σε συνέδριο για τις μεταμοσχεύσεις όπου ανακοινώθηκε το σχέδιο για τη μεταμόσχευση ποδιών.
health.in.gr
- Νεκρός διανομέας σε τροχαίο σε παράδρομο της Αττικής Οδού
- Κινητοποιήσεις: Γιορτές στα μπλόκα οι αγρότες και ραντεβού σε νέα πανελλαδική σύσκεψη
- Κέρκυρα: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο εμπρησμός αυτοκινήτων επιχειρηματία
- Ο Μόντο Ντουπλάντις αποκάλυψε με τι θα ασχοληθεί όταν αποσυρθεί από τον στίβο
- Σομαλία: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εκλογών στο Μογκαντίσου χωρίς σοβαρά επεισόδια – Η σημασία τους
- «Ήταν ποιητικό» – Έρθα Κιτ, η τραγουδίστρια του «Santa Baby» πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων του 2008
