Νέα Υόρκη: Μια ουσία που περιέχεται σε υψηλές ποσότητες στο σέλινο, μπορεί να καταπολεμήσει την απώλεια της μνήμης που παρατηρείται με την πάροδο της ηλικίας, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόντνεϊ Τζόνσον, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι η λουτεολίνη (ωχρολίνη) που περιέχεται κυρίως στο σέλινο, αλλά και στην πιπεριά, μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία και οδηγούν σε προβλήματα μνήμης.

Τα εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η ουσία «φρενάρει» την απελευθέρωση εκείνων των μορίων που προκαλούν τη φλεγμονή.

Τα πειραματόζωα σιτίστηκαν με τροφές που περιείχαν λουτεολίνη επί τέσσερις εβδομάδες και αποδείχτηκε ότι, στη συνέχεια, τα γηραιότερα ποντίκια, που είχαν καταναλώσει τη συγκεκριμένη φυτική ουσία, τα κατάφεραν καλύτερα σε διάφορα τεστ μάθησης και μνήμης ακόμα και σε σχέση με νεαρά ποντίκια που δεν είχαν φάει λουτεολίνη.

Το επίπεδο της φλεγμονής στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ποντικιών που είχαν τραφεί με λουτεολίνη, ήταν παρόμοιο με αυτό των πολύ νεαρότερων πειραματόζωων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr