Την αντίθεση του Βερολίνου στα πρόσφατα μέτρα στήριξης της Fed επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επικρίνοντας την κίνηση ως μέρος αμερικανικής στρατηγικής για φθηνό δολάριο με το βλέμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην κίνηση της Fed, λέγοντας πως επιτείνει την αβεβαιότητα και υποβαθμίζει την αξιοπιστία της πολιτικής των ΗΠΑ ενώ δεν απαντά σε κανένα υπαρκτό πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας: «Δεν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αμερικανική αγορά, δεν με πείθει αυτό το επιχείρημα» σημείωσε ο Β.Σόιμπλε.

Η νέα ένεση 600 δισ. δολαρίων από τη Fed δείχνει «ασυνέπεια από την αμερικανική πλευρά», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός, την στιγμή που η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επικριτών της κινεζικής πολιτικής για τεχνητά χαμηλό γουάν.

Οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ υπερτερούν σημαντικά των εισαγωγών, αλλά αυτό -συνέχισε ο Β.Σόιμπλε- δεν είναι πλέον ζήτημα Ουάσινγκτον και Βερολίνου αλλά ζήτημα ΗΠΑ και Ευρωζώνης (λόγω του κοινού νομίσματος). «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τα προβλήματα των ΗΠΑ, αλλά σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα εμπορικά πλεονάσματα με τη Γερμανία» τόνισε.

«Σε καλό δρόμο» Αθήνα και Δουβλίνο

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδωσε εύσημα στην Αθήνα και το Δουβλίνο για τη δημοσιονομική πολιτική που στοχεύει στον περιορισμό των ελλειμμάτων τους.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για την ελληνική αποφασιστικότητα» της δημοσιονομικής πολιτικής, ανέφερε ο Β.Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως πριν από λίγους μήνες κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως η Αθήνα θα μπορούσε να υλοποιήσει τέτοια μέτρα αυστηρής λιτότητας.

Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την Ιρλανδία (στο υπέρογκο έλλειμμα της οποίας έχει μετατοπιστεί πλέον το ενδιαφέρον της Ευρωζώνης), λέγοντας πως κάνει σημαντική πρόοδο στο «συμμάζεμα» της οικονομίας της. Οι δύο χώρες «βρίσκονται πλέον σε καλό δρόμο» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Σχετικά με τη συμφωνία με το Παρίσι για το μηχανισμό που θα λειτουργήσει ως μόνιμο «δίχτυ ασφαλείας» για την Ευρωζώνη αλλά και τις κυρώσεις για τους δημοσιονομικά απείθαρχους, ο Β.Σόιμπλε εμφανίστηκε ικανοποιημένος, σημειώνοντας τη διαφωνία του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ περί κινδύνων αναξιοπιστίας της Ευρωζώνης: «Ο μηχανισμός θα πείθει τις αγορές για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του κοινού νομίσματος» δήλωσε.

Η συμμετοχή και των τραπεζών στο μηχανισμό, το μέρος που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΚΤ, θεωρείται αρκετά πιθανό ότι θα σημαίνει και υποβάθμιση των κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει σε κρατικά ομόλογα που παιρνούν κρίση. «Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φτιάχτηκε για να δημιουργεί πλούτο για τους οικονομικούς επενδυτές» υπογράμμισε ο Β.Σόιμπλε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ