Στο 1,40 δολάριο ενισχύεται το ευρώ εν αναμονή των νέων μέτρων της Fed
Στην περιοχή του 1,40 δολαρίου ενισχύεται την Δευτέρα το ευρώ, ενώ οι επενδυτές αναμένουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα, κατά τη διήμερη συνεδρίαση της στις 2-3 Νοεμβρίου, θα αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο αγοράς κρατικών ομολόγων, πολιτική η οποία είναι γνωστή ως «ποσοτική χαλάρωση», έπειτα από τις αγορές συνολικού ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων που πραγματοποίησε από τον Δεκέμβριο του 2008 ως τον περασμένο Μάρτιο.
Στην περιοχή του 1,40 δολαρίου ενισχύεται την Δευτέρα το ευρώ, ενώ οι επενδυτές αναμένουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο αγοράς κρατικών ομολόγων.
Το ευρώ ανήλθε μέχρι το 1,4011 δολάριο, υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Οκτωβρίου, από 1,3897 αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Η συνεδρίαση της Fed είναι στις 2-3 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα αποφασίσει να προχωρήσει σε νέες αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων, πολιτική η οποία είναι γνωστή ως ««ποσοτική χαλάρωση».
Με την «ποσοτική χαλάρωση» η Fed «αυξάνει», κατά το δοκούν, τα αποθεματικά που τηρούν τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τράπεζα, ώστε αυτά να μπορούν να δημιουργούν αντίστοιχου ύψους κεφάλαια.
Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να προχωρήσουν οι εμπορικές τράπεζες στην παροχή περισσότερων δανείων στην αγορά, ώστε να κινηθεί η οικονομία και ταυτόχρονα να στρέψει τους επενδυτές από τα χαμηλού επιτοκίου ομόλογα που αγοράζει η Fed σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αποπληθωρισμού.
Οι επικριτές αυτής της πολιτικής λένε ότι έχει περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς οι τράπεζες προτιμούν να διακρατούν τα περισσότερα απ’ αυτά τα κεφάλαια ώστε να στηρίζουν τους ισολογισμούς τους.
Παράπλευρη συνέπεια της ποσοτικής χαλάρωσης είναι η υποτίμηση του δολαρίου.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων είναι περισσότερο ένας έμμεσος τρόπος προκειμένου να υποτιμηθεί ένα νόμισμα, ενώ αποφεύγεται η μομφή της παρέμβασης, επειδή η «ποσοτική χαλάρωση» δεν έχει άμεσο στόχο την υποτίμηση ενός νομίσματος, αλλά -να ρίξει- τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Αγρότες έντυσαν με… λαμπιόνα τα τρακτέρ τους – Χριστούγεννα στα μπλόκα
- Η απονομή του τροπαίου του League Cup στον Ολυμπιακό (pics+vid)
- Η τεχνητή νοημοσύνη επανασχεδιάζει την παιδική ηλικία – Προνομιούχες γενιές ή κενό βασίλειο;
- Τα βήματα για έκδοση διαβατηρίου – Πόσο κοστίζει
- Έκλεβαν πέντε σπίτια κάθε βράδυ και έκαναν τηλεφωνικές απάτες – Συνελήφθησαν 12 μέλη της σπείρας
- LIVE: Παναθηναϊκός – Βαλένθια

