Βιωματικό Εργαστήρι: «Στου Λιοτριβιού τις μυρωδιές»
Για 7ο συνεχόμενο χρόνο διοργανώνεται στο "Πολιτιστικό Πάρκο" το βραβευμένο Εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα "Στου Λιοτριβιού τις μυρωδιές". Πρόκειται για μια δραστηριότητα που θα εγκαινιαστεί την 1η Νοεμβρίου και θα διεξάγεται ως τις 17 Δεκεμβρίου.
Για 7ο συνεχόμενο χρόνο διοργανώνεται στο «Πολιτιστικό Πάρκο» το βραβευμένο Εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα «Στου Λιοτριβιού τις μυρωδιές». Πρόκειται για μια δραστηριότητα που θα εγκαινιαστεί την 1η Νοεμβρίου και θα διεξάγεται ως τις 17 Δεκεμβρίου.
Το «Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας», που εδρεύει εντός του πάρκου, καλεί λοιπόν μικρούς και μεγάλους φίλους να «περπατήσουμε στους δρόμους της ελιάς».
Τα παιδιά θα δουν για πρώτη φορά το πιθανότερο πως ωριμάζει ο καρπός, πως γρασάρονται τα γρανάζια των παραδοσιακών λιοτριβίων.
Οι μυλόπετρες, τα λιθάρια θα λιώσουν τον καρπό, τα πιεστήρια θα βγάλουν το λαδι και τα καθαρά πήλινα πιθάρια θα δεχτούν το φρέσκο ελαιόλαδο.
Δεν έχει τόσο σημασία αν η παρατήρηση και η γνώση θα χρησιμεύσει στα παιδιά στη καθημερινότητά τους αργότερα. Σημασία έχει η εμπειρία.
Χιλιάδες μαθητές όλων των ηλικιών κάθε χρόνο δουλεύουν για να μάθουν τον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής του πολύτιμου ελαιόλαδου, ώσπου αυτό να τρέξει ολόχρυσο και οι μυρωδιές του λιοτριβιού να ξεχυθούν.
Στην συνέχεια, σειρά έχουν τα παραδοσιακά εργαστήρια σαπουνιού. Τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά της σαπωνοποίησης και φτιάχνουν αγνό σαπούνι από ελαιόλαδo, ενώστα εργαστήρια βρώσιμης ελιάς χαράσσουν και τσακίζουν, μαθαίνοντας διάφορες τεχνικέςωρίμανσης επιτραπέζιων ποικιλιών.
Έμπειροι ξεναγοί είναι πάντα πρόθυμοι να δώσουν πληροφορίες σχετικές με την ιστορία του ελαιόλαδου, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη διατροφική του αξία.
Διεξάγονται 2 προγράμματα καθημερινά και το κάθεπρόγραμμα διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά,
δηλαδή 9:30 πμ – 10:45 πμ και 11:00 πμ – 12:15 μμ.
Επιπλέον, για τους γονείς που θέλουν να περάσουνδημιουργικές στιγμές με τα παιδιά τους η Βιωματική Δραστηριότητα διεξάγεται και κάθε Σάββατο (11.00 πμ).
Οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι περιορισμένες.
Πολιτιστικό Πάρκο
- Ανεμοδαρμένα Ύψη – Ο Τζέικομπ Ελόρντι και η Μάργκοτ Ρόμπι απόλαυσαν την ερωτική ιστορία «στην πραγματικότητα»
- Το κίνημα για τα Τέμπη έγινε για περισσότερη δημοκρατία όχι για λιγότερα δικαιώματα
- «Θέλει μεγάλη αυτοπεποίθηση να κάνει κάτι τέτοιο» – Ο Ανρί αποθέωσε τον Κωστούλα για το «ψαλιδάκι» (vids)
- Αυξήσεις και φέτος στα ασφάλιστρα υγείας
- Να δώσει συνέχεια στο σερί κόντρα στη Μακάμπι ο Ολυμπιακός – Ψάχνει αντίδραση στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Με… όπλο τον κόσμο του και στόχο μόνο τη νίκη κόντρα στη Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός




