
Φονικός για τους δημοσιογράφους ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ, τονίζουν οι RSF
Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι η πιο φονική σύγκρουση για τους δημοσιογράφους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τουλάχιστον 230 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από το 2003, σχεδόν όλες οι περιπτώσεις παραμένουν ατιμώρητες.
Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι η πιο φονική σύγκρουση για τους δημοσιογράφους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Από το 2003 μέχρι σήμερα 172 δημοσιογράφοι, στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους (87%) Ιρακινοί, έχουν χάσει σε αυτόν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους RSF. Σκοτώθηκαν επίσης άλλοι 48 συνεργάτες των ΜΜΕ, προσθέτει η οργάνωση.
Η RSF αναφέρει ότι 77 θάνατοι καταγράφηκαν στη Βαγδάτη.
Σχεδόν όλες οι δολοφονίες έμειναν ατιμώρητες και οι δράστες δεν βρέθηκαν, αναφέρει η έκθεση (PDF).
«Αν και η επέμβαση των ΗΠΑ έδωσε τέλος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν και επέτρεψε μια σημαντική ανάπτυξη των ιρακινών μέσων ενημέρωσης, ο φόρος αίματος του πολέμου και των ετών της βίας (…) που ακολούθησαν μπορεί να χαρακτηριστεί απλώς και μόνο καταστροφικός», συνεχίζει η RSF.
Πέρα από τις δολοφονίες, οι δημοσιογράφοι στο Ιράκ παρεμποδίζονταν στο έργο τους από τις συλλήψεις από τις αμερικανικές δυνάμεις είτε από τις ιρακινές. Τουλάχιστον 30 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από το 2003, οι περισσότεροι το 2008, και κρατήθηκαν στη φυλακή.
Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής συμπίπτει με τη δολοφονία την Τρίτη στη δυτική Βαγδάτη του ιρακινού δημοσιογράφου Ριγιάντ Ασαρίγια, του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Al Iraqiya. Ο 35χρονος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του. Είναι ο 15ος δημοσιογράφος του καναλιού που δολοφονήθηκε από το 2003.
Στην έκθεσή της η RSF υπογραμμίζει τέλος τον αυξημένο αριθμό των απαγωγών δημοσιογράφων στο Ιράκ. Περισσότεροι από 93 έχουν απαχθεί και από αυτούς 32 έχουν εκτελεστεί, επισημαίνει η RSF.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Marfin: 16 χρόνια από την τραγωδία – Συγγενείς και φίλοι αφήνουν λουλούδια για τα θύματα
- Η Βουλή υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Βαροθολομαίο – Το bigbang, η Realpolitik και η ειρήνη
- Met Gala: Τα social media «σταυρώνουν» τον Χιου Τζάκμαν
- Βραβείο Πούλιτζερ στο Reuters για τα ρεπορτάζ που ξεμπρόστιασαν τη Meta
- Διαμαντοπούλου: Τα γεγονότα στις υποκλοπές μιλούν από μόνα τους, δεν μπορούμε να κάνουμε το παγώνι – Δεν δέχομαι την ομερτά υπουργών
- Τραμπ: Τείνει να γίνει ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις 15 μήνες μετά την εκλογή του


