Με τη διπλωματική ώθηση του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ξεκινούν τετ-α-τετ συνομιλίες, με φόντο την επίθεση κατά Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπεντζαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξαναρχίζοντας τις συζητήσεις μετά την παύση 20 μηνών και επιδιώκοντας μία συμφωνία εντός ενός έτους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε και από τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται για ειρήνη μετά τις χωριστές συναντήσεις που έγιναν την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο.

«Αυτή η ευκαιρία μπορεί να μην υπάρξει ξανά. Δεν πρέπει να την αφήσουν να περάσει», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, με τη σειρά του, είπε την Τετάρτη ότι μία συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ είναι πιθανή να συμβεί «εντός ενός χρόνου» και καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη.

Κάλεσε, επίσης, τους Ισραηλινούς να παγώσουν κάθε κατασκευαστική δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς, κατά την έναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στον Λευκό Οίκο.

«Υπενθυμίζουμε την δέσμευσή μας να τηρήσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και καλούμε τους Ισραηλινούς να τηρήσουν τις δικές τους, μεταξύ αυτών και την αναστολή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στους οικισμούς τους», τόνισε ο Αμπάς.

Αυτή η αναστολή, εξήγησε ο παλαιστίνιος ηγέτης, «δεν αποτελεί προϋπόθεση των διαπραγματεύσεων, αλλά στόχο εφαρμογής μίας δέσμευσης επί της οποίας θα υπάρξει μία συμφωνία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να παρεμποδίσουν τις προόδους προς την κατεύθυνση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Επισήμανε, ωστόσο, στη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρόεδρο Ομπάμα και την παλαιστινιακή ηγεσία, ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να δίνει εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters