ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν να παραμείνει στην Οκινάουα η αμφιλεγόμενη βάση
Σε συμφωνία για την παραμονή της αμφιλεγόμενης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης της Οκινάουα κατέλεξαν η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, προκρίνοντας μετά από πολύμηνες συνομιλίες την μεταφορά της σε διαφορετικό, λιγότερο πολυσύχναστο μέρος του νησιού.
Σε συμφωνία για την παραμονή της αμφιλεγόμενης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης της Οκινάουα κατέλεξαν η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, προκρίνοντας μετά από πολύμηνες συνομιλίες την μεταφορά της σε διαφορετικό μέρος του νησιού.
Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες αποφάσισαν να μεταφερθεί η βάση των Πεζοναυτών σε λιγότερο πυκνοκατοικημένο μέρος του νησιού, όπως όριζε συμφωνία του 2006, καθώς το αντίθετο θα επηρέαζε αρνητικά την επιχειρησιακή δυνατότητα του σώματος.
Μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση για τη μεταφορά της βάσης.
Στην κοινή δήλωση που υπογράφει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και οι Ιάπωνες ομόλογοι τους Κατσούγια Οκάντα και Τοσίμι Κιταζάουα, αντίστοιχα, επισημαίνονται οι ανησυχίες των κατοίκων της Οκινάουα «που φέρουν δυσανάλογο βάρος από τη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων».
Ωστόσο η πλήρης απομάκρυνση της βάσης ήταν προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα.
Η βάση χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι ΗΠΑ κατέλαβαν το νησί και το χρησιμοποίησαν σαν αεροναυτικό ορμητήριο για τις επιθέσεις στην Ιαπωνία.
Μετά τον πόλεμο δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και πεζοναύτες παρέμεναν στο νησί προκαλώντας τη δυσφορία των κατοίκων. Η ενόχληση μετατράπηκε σε οργή όταν το 1995 συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν Αμερικανοί στρατιώτες με την κατηγορία του βιασμού 12χρονου κοριτσιού
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Brand σε κρίση: Μπορεί η βρετανική μοναρχία να «συνέλθει» μετά τη σύλληψη του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου;
- Γαστούνη: «Θα μας σκότωναν» λέει ο ιδιοκτήτης περιπτέρου που ξυλοκοπήθηκε από 20 Ρομά
- Η ΕΕ ανακοινώνει νέο πακέτο άμεσης ενεργειακής στήριξης 100 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία
- Ολυμπιακός: Οι οπαδοί του «έντυσαν» το Λεβερκούζεν στα «ερυθρόλευκα» (vid)
- Ο Μεντβέντεφ απειλεί Βρετανία και Γαλλία με πυρηνικό πλήγμα – Αν δώσουν ατομικό όπλο στην Ουκρανία
- Βραζιλία: Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές

