Αυξημένη η συχνότητα της ρινίτιδας σε παιδιά και ενηλίκους του νομού Κοζάνης
Θεσσαλονίκη: Υψηλή συχνότητα εμφάνισης ρινίτιδας σε παιδιά και ενηλίκους που κατοικούν σε διάφορους οικισμούς του νομού Κοζάνης αποκαλύπτει επιδημιολογική έρευνα του αναπνευστικού συστήματος που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 19 χρόνια από το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων από το Περιβάλλον, της Πνευμονολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Θεσσαλονίκη: Υψηλή συχνότητα εμφάνισης ρινίτιδας σε παιδιά και ενηλίκους που κατοικούν σε διάφορους οικισμούς του νομού Κοζάνης αποκαλύπτει επιδημιολογική έρευνα του αναπνευστικού συστήματος που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 19 χρόνια από το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων από το Περιβάλλον, της Πνευμονολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του ΑΠΘ Λάζαρο Σιχλετίδη, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στη Νομαρχία Κοζάνης, τα αυξημένα ποσοστά ρινίτιδας στα παιδιά δεν επηρέασαν τη φυσιολογική ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο στους ενήλικες η μεγάλη συχνότητα ρινίτιδας φαίνεται να επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία.
Στο πλαίσιο της διαχρονικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 ενήλικες από τις περιοχές της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και των Γρεβενών καθώς και χίλια περίπου παιδιά από την Πτολεμαϊδα, εξετάστηκαν επίσης τα ποσοστά Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η νόσος οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στο κάπνισμα ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής δεν φαίνεται να επιδρά στην εμφάνισή της. Εξάλλου οι μετρήσεις έδειξαν ότι μετά τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης (από τις αρχές της δεκαετίας του ’90) στην περιοχή οι συγκεντρώσεις αέριων ρύπων μειώθηκαν σημαντικά σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα υπάρχοντα όρια.
Υπερβάσεις εμφανίζουν μόνο οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων. Συγκεκριμένα οι υπερβάσεις των μέσων ημερήσιων τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τις 78 το 1991, τις 39 το 2001 και τις 42 το 2009.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Νομαρχία Κοζάνης καθώς το λεκανοπέδιο της Εορδαίας είναι το μεγαλύτερο λιγνιτοφόρο κέντρο της Ελλάδας που περιέχει το 78% του συνόλου των βεβαιωμένων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας.
Σημειώνεται ότι αυξημένα ποσοστά ρινίτιδας στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας αποκάλυψαν και τα αποτελέσματα μελέτης της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Επικοινωνίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Πτολεμαΐδας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Όχι άλλο λούτρινο: O Παντς, το μωρό μακάκος που συγκίνησε το διαδίκτυο, έχει πλέον αληθινή αγκαλιά
- Μοναδικό ντοκουμέντο της εκτέλεσης των 200 της Καισαριανής η συλλογή Χόιερ – Η προπαγάνδα των Ναζί
- Αταμάν: «Θα είμαστε σίγουρα στο Final Four της Euroleague»
- Χανιά: Σχεδίαζαν εμπρηστικές επιθέσεις κατά αστυνομικών – Βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά – Δύο συλλήψεις
- Το βήμα τίτλου της Άρσεναλ και η επίθεση του Χιούρτζελερ στους «κανονιέρηδες»
- Χάρι Στάιλς: «Ο Λίαμ Πέιν ήταν ένας εξαιρετικά ξεχωριστός άνθρωπος»


