Δεν γνωρίζουμε για αλλαγές στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, λέει η Κομισιόν
Η Κομισιόν είπε την Τετάρτη ότι δεν έχει λάβει γνώση για αλλαγές στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχουν η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Εμπιστοσύνη» στο σχέδιο στήριξης εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση, «θα τα καταφέρετε» λέει ο ΟΟΣΑ.
Η Κομισιόν είπε την Τετάρτη ότι δεν έχει λάβει γνώση για αλλαγές στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχουν η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ερωτηθείς για αυτά τα δημοσιεύματα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε: «Όχι, δεν έχουμε λάβει γνώση για αλλαγές και δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια για τις διάφορες εικασίες που διαβάζουμε».
Απαντώντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για τις φήμες σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2009, η εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις σημείωσε πως τα κράτη-μέλη έχουν υποχρέωση κάθε χρόνο έως την 1η Απριλίου να κοινοποιήσουν στις κοινοτικές αρχές τις εκτιμήσεις τους για το έλλειμμα και το χρέος, οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται από την Eurostat.
Κάτι που έχουν ήδη πράξει και τα 27 κράτη-μέλη. Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που η κοινοτική στατιστική υπηρεσία διατυπώσει κάποιες αμφιβολίες για αυτά τα στοιχεία, τότε ακολουθούν ορισμένες συζητήσεις με τις εθνικές αρχές ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις.
Η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Εurostat θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα και το χρέος των «27» στις 22 Απριλίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, η εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή δεν έχει να προσθέσει κάτι, καθώς, όπως επεσήμανε, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι ξεκάθαρη.
Αναγνώρισε παράλληλα ότι υπάρχουν κάποιες τεχνικές ασάφειες που δεν έχουν απαντηθεί πλήρως και οι οποίες, όμως, όπως είπε, δεν χρειάζεται να απαντηθούν άμεσα από τη στιγμή που δεν έχει υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού από την Ελλάδα.
Η εκπρόσωπος τόνισε πάντως ότι υπάρχει συμφωνημένη μεθοδολογία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και σημείωσε ότι αυτή την περίοδο δεν διεξάγονται περαιτέρω συζητήσεις για συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με τις πτυχές του μηχανισμού.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα μέτρα που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδια για παροχή βοήθειας προς την χώρα, πάντας «ως ύστατη λύση».
Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ εξέφρασε την Τετάρτη την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση χρηματοδότησης του χρέους της, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
«Φυσικά, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας (των κυβερνήσεων στην ευρωζώνη), αλλά είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές θα το αντιμετωπίσουν (…) Η Ευρώπη έχει ήδη βοηθήσει», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «πολύ ισχυρά» τα μέτρα της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στρασβούργο: Διαδήλωση αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur
- Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες – Πότε λήγει η προθεσμία επιλογής κατηγορίας
- Ακόμη ένα cancel: To Νetflix «κόβει» τη Μέγκαν Μαρκλ – «Απελπισμένη προσπάθεια αυτοπροβολής»
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων – Που σημειώνονται διακοπές κυκλοφορίας
- Πάτρα: Κλειστά την Τετάρτη τα σχολεία, λόγω της κακοκαιρίας
- Η EE προσανατολίζεται στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, λέει η φον ντερ Λάιεν