Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Παπανδρέου και Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες
Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, συναντήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Γ.Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, «οι θέσεις των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους».
Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, συναντήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Γ.Παπανδρέου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πνεύμα των συχνών συναντήσεων και εμπέδωσης εμπιστοσύνης και οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν τις απόψεις τους για το θέμα του ονόματος της γείτονος χώρας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής.
«Οι θέσεις των δύο χωρών (σ.σ. για το ζήτημα της ονομασίας ) παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
«Παρ όλα αυτά είναι θετικό το γεγονός ότι στις συναντήσεις αυτές προσφέρεται η δυνατότητα να εξετάζονται αυτές οι θέσεις και όλο το ζήτημα» προσέθεσε και σημείωσε ότι οι συναντήσεις και οι συνομιλίες αυτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου και σύγκλισης των θέσεων των δύο χωρών.
Σε ερώτηση αν η ΠΓΔΜ μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι οι αποφάσεις γι΄αυτά τα θέματα λαμβάνονται από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε όμως ότι η ΠΓΔΜ θεωρεί ότι για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ισχύουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του έχει εκπληρώσει και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να καλέσει εντός του Απριλίου τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για νέο γύρο διαβουλεύσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ προχωρούν σε στοχευμένους δασμούς στη Νότια Κορέα
- Αυτοκίνητο: Η Γερμανία επαναφέρει την επιδότηση 3 δισ. ευρώ για τα ηλεκτρικά οχήματα
- ΕΕ: Δεύτερο κύμα χρηματοδότησης SAFE για οκτώ κράτη -μέλη με 74 δισ. ευρώ
- «Ολυμπιακός Πειραιώς: Ο Θρύλος που διεκδικεί την ευρωπαϊκή του δόξα κόντρα στον Άγιαξ»
- Οι συνάδελφοί νοσηλευτές του Άλεξ Πρέτι τον τίμησαν με τον πιο συγκινητικό τρόπο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 27.01.2026]


