Εθνικό στοίχημα η αντιμετώπιση του παραγωγικού ελλείμματος λέει η Λ.Κατσέλη
Η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχωρεί συνεχώς επισήμανε η υπουργός Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι πίσω από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό κρύβεται ένα διευρυνόμενο παραγωγικό έλλειμμα. Η αντιστροφή αυτής της πορείας αποτελεί εθνικό στοίχημα, τόνισε και παρουσίασε τα εργαλεία και τους άξονες της πολιτικής για παραγωγική ανασυγκρότηση.
2
Η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχωρεί συνεχώς επισήμανε η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι πίσω από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό κρύβεται ένα διευρυνόμενο παραγωγικό έλλειμμα.
Η αντιστροφή αυτής της πορείας αποτελεί εθνικό στοίχημα, τόνισε, και παρουσίασε τα εργαλεία και τους άξονες της πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
«Η χώρα μας έχει πέσει στην 71η θέση του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας από την 65η θέση πριν δύο μόλις χρόνια. Με απλά λόγια, χάνουμε συνεχώς μερίδια στις διεθνείς αγορές, γιατί έχουμε μείνει πίσω στην αναγκαία διασύνδεση τεχνολογίας, καινοτομίας, γνώσης και παραγωγής» είπε η κυρία Κατσέλη.
»Πίσω από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό κρύβεται ένα διευρυνόμενο παραγωγικό έλλειμμα που αντανακλάται στο υψηλό έλλειμμα των εξωτερικών μας συναλλαγών και την κρίση ανταγωνιστικότητας» πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη μιλώντας στο Ευρωμεσογειακό Διήμερο με θέμα «Εκπαίδευση στην Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τους Μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Ο ρόλος των Πολυτεχνείων, των Μηχανικών και της Βιομηχανίας».
Η αντιστροφή αυτής της πορείας, τόνισε η υπουργός, αποτελεί εθνικό στοίχημα προσθέτοντας ότι οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε: δημόσιες επενδύσεις, ΕΣΠΑ, Επενδυτικό Νόμο, κρατικές ενισχύσεις και προμήθειες, ΣΔΙΤ, εμπορική πολιτική, θεσμικό πλαίσιο.
Η υπουργός επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση του παραγωγικού ελλείμματος, υλοποιείται μια πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης που στηρίζεται σε 5 άξονες: καινοτομία και νέες τεχνολογίες, εκπαίδευση, πράσινη ανάπτυξη, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και εξωστρέφεια.
Αυτά τα εργαλεία, σύμφωνα με την υπουργό, επενδύονται σε στρατηγικούς τομείς, όπου η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα, όπως:
- στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, στον οποίο η στρατηγική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων της εξασφαλίζει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Επιπλέον, βρίσκεται στο μέσο αναδυόμενων οικονομιών και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο εξαγωγών, προϊόντων, υπηρεσιών και επενδύσεων σε μια ευρύτερη αγορά που εκτείνεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική.
- η φύση και το περιβάλλον καθώς δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με την υπουργό, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών προσέλκυσης ενδιαφέροντος, τουριστικού και επενδυτικού, σ αυτό τον τομέα.
«Ο νησιωτικός χαρακτήρας της είναι σημαντικός για τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι ξέρουν ότι μπορεί να τους αποφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις» όπως σημείωσε.
- ο πολιτισμός ως ουσιαστικό στρατηγικό εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική.
- το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς οι Ελληνες όπου και να βρεθούν, κάνουν θαύματα, «αρκεί το θεσμικό πλαίσιο να είναι υποστηρικτικό και όχι ασφυκτικό», όπως ανέφερε η υπουργός.
«Πεποίθησή μας είναι ότι μέσα από την ποιοτική εκπαίδευση, οι νέοι μας μπορούν πραγματικά να αναδειχθούν σε κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας μας» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ.Μίχαλος.
Όπως πρόσθεσε, «σήμερα, αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία νέων ερεθισμάτων, εκπαιδευτικών ενδιαφερόντων και μαθησιακών κινήτρων. Είναι απαραίτητο να προσφέρουμε στα παιδιά μας εφόδια για να γνωρίσουν – ουσιαστικά και όχι μόνο μέσα από τα βιβλία – την ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας. Είναι αναγκαίο να δώσουμε στη νέα γενιά την ευκαιρία να συνδέσει το χθες με το σήμερα της χώρας μας. Οφείλουμε, ως χώρα, να επενδύσουμε στους νέους μας, μέσα από καινοτομικές προσεγγίσεις, πρωτοποριακές εκπαιδευτικές μεθόδους και σύγχρονα εργαλεία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στρασβούργο: Διαδήλωση αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur
- Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες – Πότε λήγει η προθεσμία επιλογής κατηγορίας
- Ακόμη ένα cancel: To Νetflix «κόβει» τη Μέγκαν Μαρκλ – «Απελπισμένη προσπάθεια αυτοπροβολής»
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων – Που σημειώνονται διακοπές κυκλοφορίας
- Πάτρα: Κλειστά την Τετάρτη τα σχολεία, λόγω της κακοκαιρίας
- Η EE προσανατολίζεται στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, λέει η φον ντερ Λάιεν