
Συμφωνία κυβέρνησης-ανταρτών για τερματισμό των συγκρούσεων στο Νταρφούρ
Ο Σουδανός πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο την υπογραφή συμφωνίας με την κύρια οργάνωση των ανταρτών του Νταρφούρ, η οποία θα βοηθήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, στον τερματισμό του πολέμου στην πολύπαθη αυτή περιοχή του δυτικού Σουδάν.
2
Ο Σουδανός πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο την υπογραφή συμφωνίας με την κύρια οργάνωση των ανταρτών του Νταρφούρ, η οποία θα βοηθήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, στον τερματισμό του πολέμου στην πολύπαθη αυτή περιοχή του δυτικού Σουδάν.
«Σήμερα υπογράψαμε μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της JEM [Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα] στην Ντζαμένα» δήλωσε ο πρόεδρος Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ στη σουδανική κρατική τηλεόραση. Η συμφωνία θα «φέρει γιατρειά στον πόλεμο στο Νταρφούρ» είπε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Η JEM, η τελευταία οργάνωση ανταρτών που παραμένει ενεργή στο Νταρφούρ από το 2009, επιβεβαίωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη σουδανική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. «Μόλις υπογράψαμε τη συμφωνία-πλαίσιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της JEM Αχμεντ Χουσέιν.
Η τελική υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει την Τρίτη στην Ντόχα, παρουσία του Σουδανού προέδρου και του ομολόγου του από το Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, ο οποίος διευκόλυνε την προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης του Χαρτούμ και των ανταρτών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2,7 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων στο Νταρφούρ από το 2003.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Κρήτη: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 20χρονο Νικήτα – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα
- Το «Optansia & Guerrilla» έρχεται στο θέατρο Αργώ
- Από τον Άιχμαν στους «νέους Nαζί»: Η συζήτηση για τη θανατική ποινή στο Ισραήλ παίρνει νέα τροπή
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Αυτά είναι τα έξι «μυστικά» για καλή ψυχική υγεία
- Συνεδρίαση ΚΟ ΝΔ: Πίσω από το «παραβάν» της συνταγματικής αναθεώρησης επιχειρεί ο Μητσοτάκης να κρύψει τη δυσαρέσκεια των βουλευτών



