«Άτυς»
Ο Ζαν Μπατίστ Λουλλί (1632-1687), ο αρχιτέκτονας του γαλλικού μπαρόκ, έγραψε το «Άτυς» στην πιο ώριμη περίοδο της έμπνευσής του, μετά από επιτυχημένες συνεργασίες με τον Μολιέρο και άλλους διάσημους συγγραφείς της εποχής του, έχοντας την εύνοια του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄. Ο δημοφιλής Λουλλί επιμένοντας σε μια νέα προσέγγιση θεατρικών και μουσικών έργων ήταν ο πρώτος που συνδύασε τη γαλλική λογοτεχνία με τη μουσική και το χορό, επιμένοντας στα έργα με λογοτεχνική δομή και δραματική εξέλιξη.
Σε αυτή τη φιλοσοφία κινείται και ο «Άτυς», η λυρική όπερα όπου ο ομώνυμος ήρωας, ημίθεος της Φρυγίας, είναι ερωτευμένος με την όμορφη Σαγγαρίδα, η οποία όμως πρόκειτε να παντρευτεί με τον Σειληνό, τον βασιλιά της Φρυγίας. Η θεά Κυβέλη που είναι και αυτή ερωτευμένη με τον Άτυ του κάνει μάγια ωθώντας τον να σκοτώσει την αγαπημένη του. Εκείνος μόλις συνειδητοποιεί τι έκανε θέλει να αυτοκτονήσει, αλλά η Κυβέλη τον μεταμορφώνει σε πεύκο, θρηνώντας και αυτή με τη σειρά της για την αγάπη που έχασε.
Η Μικρή Όπερα του Κόσμου, που διευθύνεται από τον Βασίλη Αναστασίου, σκηνοθέτη και καθηγητή Λυρικής Δραματολογίας στο πανεπιστήμιο της Πιασένζα στην Ιταλία, έχει ήδη διαγράψει μια πορεία πετυχημένων εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναμετρώμενη με ισχυρές παραδόσεις σε διάσημα θέατρα.
Το μουσικό σύνολο «Αλμαζίς» που δημιουργήθηκε το 1992 από τον διακεκριμένο μαέστρο, τσεμπαλίστα και μουσικολόγο Ιάκωβο Παππά έχει ήδη δημιουργήσει μια παράδοση στη γαλλική μπαρόκ μουσική συνταιριάζοντας τεχνικές εποχής και όργανα εποχής.
Μουσική διεύθυνση, δραματουργία: Ιάκωβος Παππάς
Σκηνοθεσία,σκηνικά, κοστούμια: Βασίλης Αναστασίου
Χορογραφία: Φάνης Καφούσιας
Φωτισμοί: Βασίλης Καραργύρης
Video: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Άτυς: Βαγγέλης Αγγελάκης(9/1), Σεμπάστιαν Μοντί(8/1), Αντώνης Σιγάλας(12/1)
Σαγγαρίδα: Στερέν Μπουλμπάν(8,9/1), Ρέα Βουδούρη(12/1)
Κυβέλη: Καρολίν Σασανί(8/1), Πολ Ντρουμπινί(9/1), Σιμέλα Εμμανουηλίδου(12/1)
Σειληνός: Ρομάν Μπαιτού
Μέλλισα: Μαρία Δήμα
Δωρίδα: Μαρία Φραγκιαδάκη
Ίδας: Ματιέ Χάιμ
Εισιτήρια: 60, 38, 10 φοιτητικό
Πληροφορίες: 210 7282333
Μεγάλοι Χορηγοί: ΟΠΑΠ, ALAPIS, ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
- Γροιλανδία: Δεν συζητήθηκε θέμα κυριαρχίας της με τον Τραμπ, δηλώνει ο Ρούτε
- ΗΠΑ: Πράσινο από το Κογκρέσο στο νομοσχέδιο για τον ρόλο της Αν. Μεσογείου στον διάδρομο IMEC
- Γροιλανδία: «Ψεύδεται» – Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τη δήλωση Τραμπ για «πλαίσιο συμφωνίας»
- Βουλή: Με ψήφους της ΝΔ έγινε δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα
- Ιράν: Ο Τραμπ προειδοποιεί ξανά την Τεχεράνη «να σταματήσει με τα πυρηνικά»
- Ρωσία: Τι είπε ο Πούτιν για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ και τη Γροιλανδία – Γιατί επέκρινε τη Δανία