Επανεξετάζεται η λύση των τεκμηρίων για το ελάχιστο εισόδημα των επαγγελματιών
Τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών βάζει στο τραπέζι του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού η κυβέρνηση, που συζητά παράλληλα και το ενδεχόμενο επιβολής πράσινου φόρου.
2
Τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών βάζει στο τραπέζι του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού η κυβέρνηση, που συζητά παράλληλα και το ενδεχόμενο επιβολής πράσινου φόρου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι προθέσεις της κυβέρνησης διαφαίνονται από τις θέσεις που έθεσε για διαβούλευση στην ιστοσελίδα www. opengov. gr, καλώντας τους πολίτες να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δεχθεί εισηγήσεις για τον προσδιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με βάση σειρά αντικειμενικών κριτηρίων, από το καταβαλλόμενο ενοίκιο για την επαγγελματική εγκατάσταση έως τις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και λειτουργίας της εγκατάστασης (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα και δαπάνες τηλεφωνίας) και τον αριθμό των απασχολουμένων. Τα τετραγωνικά μέτρα της επαγγελματικής εγκατάστασης θα σταθμίζονται με συγκεκριμένους συντελεστές, ενώ μεγάλη βαρύτητα θα έχει και η περιοχή άσκησης του επαγγέλματος.
Ωστόσο, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν πως το θέμα της επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των εισοδημάτων θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Από την άλλη, τα ίδια στελέχη θεωρούν αποκαλυπτικά εκτεταμένης φοροδιαφυγής στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών τα στοιχεία που προέκυψαν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν πέρυσι.
Έτσι, 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο και μόνο 2.557-0,6% του συνόλου των 421.203 ελεύθερων επαγγελματιών- δήλωσαν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και για περισσότερους από 500.000 εμποροβιοτέχνες, για τους οποίους επίσης στο υπουργείο Οικονομικών μελετάται «κοστούμι» ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ολυμπιακός είναι γεννημένος για να κερδίζει τελικούς
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια του Champions League (vids)
- Νέοι δασμοί των ΗΠΑ κατά της Ευρώπης για την Γροιλανδία, αλλά… διαφορετικοί
- Κοπεγχάγη – Νάπολι 1-1: Σε λεπτή βαθμολογική ισορροπία με τον Ολυμπιακό
- Ίντερ – Άρσεναλ 1-3: Ασταμάτητοι οι Κανονιέρηδες, έκαναν το 7Χ7!
- Σπόρτινγκ-Παρί 2-1: Ασταμάτητος και τρομερός Λουίς Σουάρες, εκτοξεύτηκαν 6οι οι Πορτογάλοι

