51

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 200 δισ. λιρών, καθώς και τα επιτόκια στο 0,5% την Πέμπτη, όπως ευρέως αναμενόταν από την αγορά.

Οι αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διατηρήσουν και το πρόγραμμα και τα επιτόκια αμετάβλητα έως τουλάχιστον τον Φεβρουάριο, όταν θα έχουν τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, μεταδίδει το Reuters.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για την ενίσχυση της οικονομίας.

Η οικονομία εμφανίζει πλέον σημάδια ανάπτυξης, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται και οι έρευνες υποδηλώνουν ανάκαμψη της δραστηριότητας, σε μια ένδειξη ότι η Βρετανία θα βγει από την ύφεση έως τα τέλη του έτους.

Οι περισσότεροι αναλυτές, συνεπώς, δεν αναμένουν περαιτέρω επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης -που αυξήθηκε κατά 25 δισ. λίρες τον περασμένο μήνα- και είπαν ότι θα περάσει ένα διάστημα πριν η Κεντρική Τράπεζα νιώσει σίγουρη για την ανάπτυξη προκειμένου να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ