
«Μύθος τα κουπόνια καινοτομίας» λέει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας
Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι για την εκτέλεση του προγράμματος καινοτομίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης διατυπώνει το ΒΕΑ, ενώ έχουν δοθεί προεγκρίσεις. Πολλές επιχειρήσεις, σημειώνει το επιμελητήριο, έχουν ήδη ολοκληρώσει τα έργα, χωρίς όμως οι επιχορηγήσεις να έχουν καταβληθεί.
106
Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι για την εκτέλεση του προγράμματος καινοτομίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης διατυπώνει το ΒΕΑ, ενώ έχουν δοθεί προεγκρίσεις. Πολλές επιχειρήσεις, σημειώνει το επιμελητήριο, έχουν ήδη ολοκληρώσει τα έργα, χωρίς όμως οι επιχορηγήσεις να έχουν καταβληθεί.
Τα «κουπόνια καινοτομίας» αποτελούσαν δράση που στοχεύει στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και που είχε εφαρμογή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με την πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων να έχει αρχίσει από το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης το Μάρτιο του 2009. Οι διαδικασίες προέβλεπαν η επιχορήγηση (ονομαστικής αξίας 7.000 ευρώ) να καταβληθεί στο φορέα καινοτομίας μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου μεταφοράς τεχνολογίας οπότε και θα εκδίδετο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από τον φορέα καινοτομίας προς την επιχείρηση με ΦΠΑ που θα επιβάρυνε την επιχείρηση.
«Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις» αναφέρει το ΒΕΑ, «ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αλλά σήμερα για περιπτώσεις που έχουν δοθεί προεγκρίσεις από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, δεν υπάρχει συνέχεια από το Υπουργείο και είναι άγνωστα τα αίτια».
Το επιμελητήριο σημειώνει επίσης ότι ο οδηγός εφαρμογής προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου μετά τη λήψη του κουπονιού καινοτομίας, αλλά παρ όλα αυτά «πολλές επιχειρήσεις στηριζόμενες στην βεβαιότητα για αναμενόμενη τελική έγκριση έχουν ήδη ολοκληρώσει τα έργα τους», με το ΒΕΑ να αναρωτιέται στην ανακοίνωση «πώς μπορεί να δομηθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων προς την πολιτεία και που βρίσκεται η συνέχεια των υποχρεώσεων του κράτους προς τον επιχειρηματία με την κατάσταση αυτή;».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Α1 Γυναικών: Παίκτρια της χρονιάς η Ελεάννα Χριστινάκη
- Μια νύχτα μόνο: Μυστικά που συγκλονίζουν
- Ασπρόπυργος: Τι λέει φίλος του 12χρονου που παρασύρθηκε με πατίνι
- «Προσπάθησα να τον αποτρέψω, δεν τα κατάφερα» – Τι είπε η σύζυγος του 54χρονου δολοφόνου του Νικήτα
- Μεγάλοι εκδότες εναντίον Meta για τα δεδομένα που εκπαίδευσαν την τεχνητή νοημοσύνη
- Αμοιβές: Κυρώσεις σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν μισθολογική απόκλιση άνω του 5% μεταξύ των δύο φύλων
