Αποστολή στις ΗΠΑHarley Davidson: Η τάξη του 2010
Ο υπερατλαντικός απόπλους της Harley Davidson είναι φορτωμένος με τη μεγαλύτερη σειρά μοντέλων της ιστορίας της, με την προσθήκη των οκτώ νέων μοτοσικλετών του 2010.
Πάνος Ν. Διαμάντης
Καταλαβαίνεις πόσο αλλάζει η Harley Davidson, οδηγώντας μια από τις νέες της μοτοσικλέτες (δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες της γενιάς του 2010). Πλέον μπορείς να φρενάρεις, τη νιώθεις πολύ πιο ζυγισμένη, μπορείς να στρίψεις με περισσότερη ασφάλεια, μπορείς ακόμα και να κάνεις λίγα παραπάνω μικρά λάθη και να μην τα πληρώσεις. Αν υπάρχει ένας τρόπος για την HD να ανταγωνιστεί στα μέρη μας φίρμες όπως η BMW, αυτός είναι.
Στα 651+ κυβικά εκατοστά η Harley κατέχει στην Ευρώπη ποσοστό πωλήσεων λίγο πάνω από το 10%, την ώρα που στα ίδια κυβικά η μισή αμερικανική αγορά είναι δική της. Το μεγάλο και ουσιαστικό εμπόδιο για την ραγδαία είσοδο στην Ευρώπη είναι ότι η εταιρεία δεν έχει να κάνει με τον αμερικανικό λαό.
Στην Ευρώπη η διάδοση της cult προσωπικότητας της HD δεν έχει συνδεθεί με το DNA όσων αναβατών θα ήθελε. Επιπλέον, στην Ευρώπη η HD δεν μπορεί να πει ότι αγοράζοντας μια Harley δίνεις τροφή σε χιλιάδες αμερικανικές οικογένειες, ούτε να ισχυριστεί ότι το ποσό αγοράς της εκπίπτει από τη φορολογία. Όλα αυτά ισχύουν στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη η Harley Davidson πρέπει απλώς να προσφέρει μοτοσικλέτες σπουδαίες, καλές όσο οι βαυαρικές. Μοτοσικλέτες που -σε αντίθεση με τους απέραντους ευθυτενείς διαπολιτειακούς αυτοκινητόδρομους- εδώ θα πρέπει να στρίβουν, να περνούν όχι μόνο με ασφάλεια αλλά και προσφέροντας διασκέδαση, στις παγωμένες Αλπεις.
Κι ακόμη, από πλευράς εικόνας, πρέπει να φτάνουν ακριβώς στο επίκεντρο της σκέψης των νέων (κυρίως) της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρσι η HD κατασκεύασε το γρήγορο, ευέλικτο, μικρό, συμπαγές, οδηγικά στιβαρό XR1200 σκεπτόμενη -σχεδόν ως ερωτευμένη- την Ευρώπη.
Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι το XR1200, αλλά και η απανταχού διάσημη Fat Boy, αποκτούν φέτος από μια κατάμαυρη εκδοχή – εκδοχή που δεν είναι καθόλου ασύνδετη με τη λέξη rebel (επαναστάτης, με την έννοια να ακολουθείς το δικό σου δρόμο όπως λέει η HD) που συνοδεύει μεγάλο μέρος του marketing της εταιρείας. Βλέπετε, το να είσαι επαναστάτης, να ακολουθείς το δικό σου δρόμο, είναι κάτι παγκόσμιο – όχι αποκλειστικά αμερικανικό.
Η Harley Davidson έχει έξι διαφορετικές οικογένειες μοντέλων. Τις Dyna, Sportster, Softail, Touring, VRSC και CVO. Με 27 μοτοσικλέτες παραγωγής, το 2010 θα έχει τη μεγαλύτερη σειρά νέων προϊόντων της ιστορίας της.
Dyna Wide Glide 2010
Η νέα σπουδή της Harley Davidson πάνω στην παραδοσιακή τσόπερ είναι ουσιαστικά η νέα (όχι ανανεωμένη) μοτοσικλέτα της εταιρείας για τη γενιά του 2010 και η τιμή της στη χώρα μας ξεκινά από τα 17.400 Ευρώ. Είναι βασισμένη στην Dyna Big Twin και έχει τις ρίζες της στη βιομηχανική επανάσταση.
Πέραν του φλογερού χρωματισμού που διατίθεται ως επιπλέον εξοπλισμός και έπειτα από παραγγελία, η Dyna Wide Glide προσφέρει το ανέμελο στιλ και την άνεση στο δρόμο όλης της οικογένειας Dyna, μένοντας πιστή στον σχεδιασμό της παλιάς σχολής.
Το μαύρο χρώμα χρησιμοποιήθηκε εκτενώς, στο εμπρός φανάρι, στους καθρέπτες, στη μπαταρία και στον πίσω προφυλακτήρα ενώ το χρώμιο επιλέχθηκε από τους σχεδιαστές της HD για την εξάτμιση Tommy Gun 2-σε-1-σε-2 και για το έμβλημα Wide Glide πάνω στην μπαταρία.
Το χαμήλωμα της ανάρτησης (τα ψαλίδια είναι στα 49 χιλιοστά εμπρός σε γωνία 34ο) μειώνει το ύψος της σέλας στα 68 εκατοστά. Ο εμπρός τροχός αποτελείται από ζάντα 21 ιντσών και ο πίσω από 17άρα, με μεγαλύτερο πίσω ελαστικό. Το FX πρόσθιο άκρο συνδυάζεται με τις αποδόσεις του αερόψυκτου κινητήρα 1.584 κ.εκ., που αποδίδει ροπή 125 Nm στις 3.000 σ.α.λ.
Fat Boy Special 2010
Η πιο σκοτεινή εμφάνιση με την εκτενή χρήση μαύρου ματ χρώματος σε πολλά σημεία της, κάνει ρεαλιστικό το χαρακτηριστικό Special της νέας Fat Boy του 2010, που κοστίζει στην Ελλάδα από 23.200 Ευρώ.
Η εξαιρετικά δημοφιλής, σχεδόν ηγετική μοτοσικλέτα της Harley Davidson στην νέα εκδοχή της έχει μαύρες ζάντες 17 ιντσών με διάτρητη περίμετρο, ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, ενώ στο μαύρο ντεπόζιτο η κονσόλα και το έμβλημα της εταιρείας είναι χρωμιωμένα. Από χρώμιο, επίσης, είναι και τα σιλανσιέ της εξάτμισης.
Κατά τα άλλα, έχει ανασχεδιαστεί η σέλα του συνεπιβάτη, ενώ το χαμήλωμα της ανάρτησης έχει ως αποτέλεσμα η Fat Boy Special να έχει το χαμηλότερου ύψους κάθισμα που υπάρχει σε μοτοσικλέτα της Harley Davidson – με ύψος που δεν ξεπερνά τα 61,6 εκατοστά.
Ο αερόψυκτος κινητήρας Twin Cam 96Β έχει χωρητικότητα 1.584 κυβικών εκατοστών και με τον ηλεκτρονικό ψεκασμό ESPFI αποδίδει ροπή 127 Nm στις 3.000 σ.α.λ.
Electra Glide Ultra Limited 2010
Ο βασιλιάς του Grand Touring έχει βελτιωθεί τόσο αισθητικά όσο και σε απόδοση και άνεση, στη γενιά του 2010. Η τιμή του στην Ελλάδα ξεκινά από τα 31.900 Ευρώ.
Από τα νέα στοιχεία ξεχωρίζει το κατά 67% πιο στιβαρό πλαίσιο, καθώς πλέον το ABS περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό. Η εμπρός ζάντα αυξήθηκε στις 17 ίντσες. Επιπλέον, η νέα έκδοση έχει νέο πίσω φανάρι LED, αυξημένη χωρητικότητα των βαλιτσών, θερμαινόμενα grips, παροχή ρεύματος και χρωμιωμένες ζάντες.
Το συγκεκριμένο μοντέλο διαθέτει επίσης κινητήρα Twin Cam 103, που προσφέρει 10% περισσότερη ιπποδύναμη από τον κινητήρα Twin Cam 96 που υπάρχει σε άλλα μοντέλα Touring. Η χωρητικότητα του Twin Cam 103 είναι 1.690 κ.εκ. και η ροπή του 138 Nm στις 3.500 σ.α.λ.
Οι νέες CVO
Στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας του, το τμήμα Custom Vehicle Operations επέλεξε οι εξειδικευμένοι μηχανικοί του στο Κάνσας Σίτι και στο Γιόρκ της Πενσιλβάνια να τροποποιήσουν τις Ultra Classic Electra Glide, Softail Convertible, Street Glide και Fat Bob για τη γενιά μοτοσικλετών του 2010.
Την τελευταία δεκαετία, το τμήμα CVO σχεδιάζει και κατασκευάζει εργοστασιακές custom, μοτοσικλέτες περιορισμένης παραγωγής και ιδιαίτερης εμφάνισης, χρησιμοποιώντας εκτενέστερα το χρώμιο και επιλέγοντας πρωτόγνωρα χρώματα και αξεσουάρ από τον ετήσιο κατάλογο εξαρτημάτων της Harley Davidson.
Οι μοτοσικλέτες του CVO είναι οι μοναδικές σε όλη τη γκάμα της HD που χρησιμοποιούν τον μεγαλύτερης χωρητικότητας κινητήρα της αμερικανικής εταιρείας, τον κινητήρα ψεκασμού Screamin΄ Eagle Twin Cam 110 των 1.803 κ.εκ., που αποδίδει ροπή 156 Nm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων.
CVO Softail Convertible: Η κλασσική Softail, που ισορροπεί ανάμεσα στο Touring και το Cruising, θα παραχθεί σε 2.500 αντίτυπα και στη χώρα μας κοστίζει 37.400 Ευρώ. Χάρη στα αποσπώμενα αξεσουάρ της, που προστίθενται ή αφαιρούνται χωρίς εργαλεία, ενδείκνυται για ολοήμερα ταξίδια και οδοιπορικά ενός ή δύο ατόμων.
Στην άνεση του ταξιδιού βοηθούν ιδιαίτερα το νέο συμπαγές fairing με ψηλή ζελατίνα, οι πλευρικές δερμάτινες βαλίτσες και η δερμάτινη πλάτη για τον συνεπιβάτη, που προσθαφαιρούνται γρήγορα. Επίσης, ιδιαίτερα στοιχεία της CVO Softail είναι ο πλήρης πίσω προφυλακτήρας, οι ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών και το ψηφιακό ταχύμετρο.
Με την αφαίρεση των παραπάνω, η μοτοσικλέτα μπορεί σε λίγα λεπτά να μετατραπεί σε μια πιο ευέλικτη custom cruiser με ιδιαίτερο χρώμα, πολύ χρώμιο και μυώδη κινητήρα. Η πίσω ανάρτηση είναι χαμηλωμένη και το ελαστικό στον πίσω τροχό είναι νέο, διαστάσεων 200/50R18.
CVO Street Glide: Το δημοφιλές πανίσχυρο hot-rod στη νέα έκδοση CVO του 2010 κοστίζει στη χώρα μας 40.200 Ευρώ και θα παραχθεί σε 3.500 αντίτυπα. Βασίζεται στο νέο πλαίσιο της Harley Davidson που εισήγαγε φέτος η αμερικανική εταιρεία για τις Touring μοτοσικλέτες της για καλύτερη ανταπόκριση στις ταξιδιωτικές απαιτήσεις και στην αύξηση της ισχύος.
Η έκδοση CVO περιλαμβάνει νέες χρωμιωμένες ζάντες 18 ιντσών και υδραυλική πίσω ανάρτηση με ρυθμιζόμενη προφόρτιση, ανάλογα με τη φόρτωση και τον αριθμό των επιβατών. Η ρύθμιση γίνεται μέσω ειδικού διακόπτη, που βρίσκεται πίσω από την αριστερή βαλίτσα.
Ακόμη, περιλαμβάνει χαμηλότερη σέλα με αντίστοιχη δερμάτινη πλάτη για το συνοδηγό, χαμηλότερο και ανασχεδιασμένο εμπρός προφυλακτήρα, καθώς και μεγαλύτερες πλευρικές βαλίτσες. Πάνω στο περίφημο fairing φτερών νυχτερίδας (batwing), όπως το ονομάζει η Harley, βρίσκεται μικρότερη ζελατίνα.
Στον βασικό εξοπλισμό της μοτοσικλέτας περιλαμβάνεται σύστημα ABS, ηλεκτρονικό cruise control, το εργοστασιακό σύστημα ασφάλειας της HD και ηχοσύστημα 40 Watt της Harman-Kardon.
CVO Ultra Classic Electra Glide: Αυτό που ξεχωρίζει στη CVO έκδοση της θηριώδους Ultra είναι αναμφίβολα ο χρωματισμός της, με τις φλόγες που δείχνουν να απηχούν ιδιαίτερα στο αμερικανικό κοινό. Στη χώρα μας κοστίζει 30.800 Ευρώ. Επίσης, στη φετινή έκδοση CVO η σέλα και η (ρυθμιζόμενη) πλάτη για τον συνεπιβάτη είναι φτιαγμένες από νέο υλικό.
CVO Fat Bob: Η μετατροπή της Fat Bob από το τμήμα CVO της έχει χαρίσει πολύ ιδιαίτερο στιλ, κυρίως χάρη στο χρωματισμό που επιλέχθηκε. Η CVO Fat Bob, με την επιβλητική της, μυώδη, εμφάνιση και την ελικοειδή της, Tommy Gun, εξάτμιση κοστίζει στην Ελλάδα 35.200 Ευρώ.
Η CVO Fat Bob έχει επιμεταλλωθεί με νέα διαδικασία, που ονομάζεται Midnight Pearl και εφαρμόζεται στα εμπρός φανάρια, στα καλύμματα των οργάνων και αλλού. Επίσης, το νέο στιλ χρωματισμού περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων.
XR1200X: Ακόμα πιο άγρια
Ακριβώς επειδή οι σπειροειδείς ευρωπαϊκοί δρόμοι δεν μοιάζουν και πολύ με τις απέραντες ευθείες στις ερήμους των Ηνωμένων Πολιτειών και ακριβώς επειδή οι πόλεις της ηπείρου μας είναι πολύ πιο πυκνοκαιτοικημένες από τις αμερικανικές, η HD παρουσίασε πέρσι την ευρωπαϊκή XR1200.
Ο δανεισμός της ονομασίας από τη θρυλική XR750 αποδεικνύει τους sport προσανατολισμούς της XR1200, που ενδείκνυνται για τη σβέλτη οδήγηση στους ορεινούς ευρωπαϊκούς δρόμους – χωρίς, ωστόσο, να χάνεται η παραδοσιακή αξία μιας Harley: Το άνετο cruising.
Ένα χρόνο αργότερα και μετά από τη λαμπρή εμπορική πορεία της XR1200, η αμερικανική εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει την έκδοση Χ. Είναι αναβαθμισμένη κυρίως στην εμφάνιση, η οποία είναι πλέον πιο άγρια με την εκτενέστερη χρήση μαύρου ματ χρώματος, αλλά και στις αναρτήσεις.
Η σκοτεινή XR1200X έχει μαύρο χρώμα στον κινητήρα, στις σωληνώσεις της εξάτμισης 2-σε-1-σε-2, στην ουρά, στο ντεπόζιτο και στα φτερά, καθώς και νέες ζάντες ελαφρού κράματος. Άλλωστε, το μαύρο ματ χρώμα κυριαρχεί στη γενιά των HD του 2010, όπως αποδεικνύεται και με την Fat Boy Special.
Επιπλέον, η εξαιρετική απόδοση και οδική συμπεριφορά της XR1200 αναβαθμίζεται στην έκδοση Χ με την ενίσχυση των εμπρός φρένων Nissin, με την προσθήκη ειδικά εξελιγμένων ελαστικών Dunlop Qualifier (εμπρός 120/70ZR18 και πίσω 180/55ZR17) και φυσικά με τη νέα, ποιοτική, πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση της Showa.
Η απόδοση του V-Twin κινητήρα 1.202 κ.εκ., εφοδιασμένου με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ψεκασμού (ESPFI) και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα εισαγωγής, παραμένει στους 90 ίππους.
auto.in.gr
- Κακοκαιρία Byron: Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκόπησαν τη Ρόδο – Έπεσαν δέντρα, έσπασαν κάβοι πλοίου
- Αγρότες: Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την χώρα – «Δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα»
- Αλέξης Γρηγορόπουλος: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα 17 χρόνια μετά την εξέγερση των δεύτερων «Δεκεμβριανών»
- Ελένη Φουρέιρα: Κορυφαία γυναίκα καλλιτέχνις της χρονιάς στο Spotify
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (6/12): Πού θα δείτε Ολυμπιακός – ΟΦΗ και τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης
- Σαλαμίνα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τα γενέθλια της 75χρονης – Πώς οδηγήθηκε στη φυλακή η νύφη της