43

Τρεις γυναίκες συμπεριέλαβε στο νέο υπουργικό συμβούλιο ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Ιρανός πρόεδρος θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο προς έγκριση τη σύνθεση της κυβέρνησης αργότερα σήμερα, Τετάρτη.

Η ιρανική Βουλή, της οποίας προεδρεύει ο αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ, Αλί Λαριτζανί, πιθανότατα θα εγκρίνει την κυβερνητική σύνθεση.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars, στο κυβερνητικό σχήμα εισέρχονται 13 νέα πρόσωπα, ενώ οκτώ υπουργοί -μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί- διατηρούν τις θέσεις τους.

Δημοσιεύματα στο Ιράν ήθελαν τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, Σαΐντ Τζαλίλι, να αντικαθιστά τον Μοτακί. Όμως, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες του Fars, ο Τζαλίλι θα παραμείνει στη θέση του.

Οι τρεις γυναίκες που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια είναι η πρώην βουλευτής Μαρζιέ Βαχίντ-Νταστιέρντι, στο υπουργείο Υγείας, η πρώην βουλευτής Φατεμέ Ατζορλού, στο υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, και η Σούζαν Κεσαβάρζ, που αναβαθμίζεται από υφυπουργός υπουργός Παιδείας.

Στη θέση του υπουργού Πετρελαίου ο Μ.Αχμαντινετζάντ φέρεται να όρισε τον πρώην υπουργό Εμπορίου Μασούντ Μιρ Καζεμί.

Κατά το Fars, ο Ιρανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα διατηρήσει τον υπουργό Τηλεπικοινωνιών Μοχάμαντ Σουλεϊμάνι στη θέση του ή εάν θα τον αντικαταστήσει με τον υφυπουργό του, Ρέζα Τακιπούρ.

Για τη θέση του υπουργού Πληροφοριών επελέγη ο στενός συνεργάτης Αχμαντινετζάντ και πνευματικός Χαϊντάρ Μοσλεχί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό