106

Επίθεση με πέντε νεκρούς σε λιμάνι του Λάγκος σημειώθηκε τη Δευτέρα, την ίδια μέρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον αρχηγό των ανταρτών, Χένρι Οκά.

Η επίθεση, που αποδίδεται στην αντάρτικη MEND, εγείρει ανησυχίες για επέκταση των χτυπημάτων και περαιτέρω αποσταθεροποίηση, λόγω της ιδιαιτερότητας του στόχου. Το «Κίνημα για τη χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα» χτυπούσε συνήθως σε περιοχές του δέλτα του αφρικανικού ποταμού, και κυρίως πετρελαιοπηγές, και όχι σε κεντρικά σημεία της χώρας, όπως τη Δευτέρα.

Νωρίτερα την ίδια μέρα είχε αφεθεί ελεύθερος ο Χέρνι Οκά, ο αρχηγός της αντάρτικης οργάνωσης MEND, ο οποίος κατηγορείτο για προδοσία και εμπόριο όπλων. Οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν ελλείψει στοιχείων.

Η απελευθέρωσή του αποτελούσε  κύριο αίτημα της οργάνωσης από την εποχή της σύλληψής του στην Αγκόλα το 2006 και ακολουθεί πληθώρα επιθέσεων σε πετρελαιοπηγές και απαγωγές, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι η απελευθέρωση του Οκά, σε συνδυασμό με την αμφίβολη αποτελεσματικότητα των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσον η κυβέρνηση έχει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Σύμβουλοι της πολιτικής ηγεσίας επισημαίνουν επίσης ότι το αν ο Οκά πρόκειται όντως να συμμετάσχει στο σχεδιασμό δράσεων ή αν η απελευθέρωσή του έχει συμβολικό χαρακτήρα μένει να εξακριβωθεί, ενώ πολλές είναι οι φωνές που θεωρούν ότι κινήσεις σαν αυτές της απελευθέρωσής του δεν αρκούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press