Ο Economist σύμμαχος του Βρετανικού Μουσείου στο θέμα των Μαρμάρων
Έναν σύμμαχο στο αίτημα της μη επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα απέκτησε το Βρετανικό Μουσείο. Ο Economist θεωρεί ότι το ελληνικό αίτημα θέτει σε κίνδυνο την πρακτική της ελεύθερης διακίνησης εκθεμάτων και προτείνει: αντί να καταφεύγει σε «λεονταρισμούς» η Ελλάδα να δεχθεί τον δανεισμό.
106
Έναν σύμμαχο στο αίτημα της μη επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα απέκτησε το Βρετανικό Μουσείο. Ο Economist θεωρεί ότι το ελληνικό αίτημα θέτει σε κίνδυνο την πρακτική της ελεύθερης διακίνησης εκθεμάτων, προτείνοντας: αντί να καταφεύγει σε «λεονταρισμούς», η Ελλάδα να δεχθεί τον δανεισμό.
Στο άρθρο του ο Economist υπενθυμίζει ότι τα μεγάλα μουσεία παγκοσμίως κατέχουν εκθέματα που προέρχονται από άλλες χώρες: κάποια από αυτά έχουν ακολουθήσειαμφιλεγόμενη πορεία, είτε πρόκειται για τον αρχαίο ναό της Περγάμου (που βρίσκεται ολόκληρος στο Βερολίνο) είτε για πίνακες Ρώσων αριστοκρατών που κατέληξαν στη δυτική Ευρώπη μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Αν όντως επιστρέφονταν τα Μάρμαρα, συνεχίζει, αυτό θα οδηγούσε σε έναν «γόρδιο δεσμό» αιτημάτων επιστροφής αρχαιοτήτων που θα κατέκλυζαν τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου.
Πάντως, σε άλλο δημοσίευμα με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ο Economist θεωρεί απίθανο να επιστρέψουν τα Γλυπτά,τουλάχιστον με την παρούσα διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου.
Και μόνη όμως η επιμονή του ελληνικού αιτήματος, υποστηρίζει ο Economist, μπορεί να κάνει τους διευθυντές των μουσείων πιο «σφιχτόχερηδες» και τελικά να καταλήξει το κάθε μουσείο να κρατάει τα εκθέματά του αποκλειστικά για τις αίθουσες του.
Ο Economist βλέπει τη χρυσή τομή στην συνηθισμένη πρακτική των μουσείων: δανεισμός αρχαιοτήτων ή και κοινές εκθέσεις, ιδίως όταν πρόκειται για αντικείμενα της μόνιμης συλλογής ενός μουσείο που έχουν προέλευση από άλλες χώρες.
Το δημοσίευμα αναφέρει ως παράδειγμα το δανεισμό της αιγυπτιακής Στήλης της Ροζέτα, που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά θα δανειστεί στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια του μουσείου της Γκίζας.
Αυτή είναι και η πρόταση του Economist για το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο «αντί να λεονταρίζει, θα έπρεπε να αποδεχτεί την πρόταση» να πάρει ως δάνειο κάποιο κομμάτι των Γλυπτών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αρνείται σταθερά το δανεισμό, θεωρώντας ότι έτσι θα αναγνώριζε τη βρετανική κυριότητα επί των Γλυπτών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: 38 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες από τις 22 Ιουνίου – Επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία
- Ανεξάρτητος βουλευτής και ο Διονύσης Καλαματιανός
- Βριλήσσια: Σκύλος επιτέθηκε σε 66χρονο τον τραυμάτισε και σκότωσε το σκυλάκι του – Χειροπέδες στην ιδιοκτήτρια
- Συμπληρώματα διατροφής σκύλου: Πότε είναι απαραίτητα για την υγεία του
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Φορτούνα Σιτάρντ στο τρίτο φιλικό προετοιμασίας
- Κιμ Καρντάσιαν: Πέθανε η γιαγιά της – Το συγκινητικό μήνυμα της οικογένειας
- Ανεξαρτητοποιήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη – Τις επόμενες ημέρες παραιτείται και απο αντιπρόεδρος της Βουλής
- Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ηθοποιό Μάρω Κοντού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442