Λονδίνο: Η κατανάλωση κάρυ μια φορά ή δύο την εβδομάδα μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της απαρχής της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων της Μ. Βρετανίας.

Το συστατικό-κλειδί είναι η κουρκουμίνη, που περιέχεται στο καρύκευμα που επιστημονικά ονομάζεται κουρκούμη.

Η κουρκουμίνη φαίνεται να προλαμβάνει την εξάπλωση των πλακών της αμυλοειδούς πρωτεΐνης, η οποία πιστεύεται ότι προκαλεί την άνοια.

Οι αμυλοειδείς πλάκες μαζί με τα συμπλέγματα των νευρικών ινών συντελούν στην εκφύλιση της δικτύωσης των εγκεφαλικών κυττάρων, και τελικά στην εκδήλωση των συμπτωμάτων της άνοιας.

Ο καθηγητής Μουραλι Ντοραϊσβαμι από το Πανεπιστήμιο Ντουκ της Βόρειας Καρολίνβα εξήγησε ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε κάρυ στα γεύματά τους δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Οι ερευνητές έλεγξαν και την επίπτωση στον οργανισμό μεγαλύτερης δοσολογίας του μπαχαρικού, δηλαδή ποσότητα ίση με αυτή που αντιστοιχεί στην καθημερινή κατανάλωση κάρυ, με στόχο τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κουρκουμίνη προσδένεται στις πλάκες και τα αρχικά στοιχεία στα πειραματόζωα που ήταν γενετικά προγραμματισμένα να παράγουν ανθρώπινες αμυλοειδείς πλάκες, δείχνουν ξεκάθαρα οφέλη.

Τα τρωκτικά προγραμματίστηκαν γενετικά ώστε μέσα σε 12 μήνες ο εγκέφαλός τους να είναι γεμάτος πλάκες. Όταν τα πειραματόζωα σιτίστηκαν με διατροφή πλούσια σε κάρυ οι πλάκες άρχισαν να διαλύονται. Η ίδια διατροφή εμπόδισε τα νεαρά ποντίκια να σχηματίσουν νέες πλάκες.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να δοκιμάσουν την κουρκουμίνη στον σχηματισμό ανθρώπινων αμυλοειδών πλακών με τη χρήση νεότερης τεχνολογίας εγκεφαλικών απεικονίσεων.

Όπως εξήγησε ο Δρ Ντοραϊσβαμι ήδη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Aντζελες βρίσκεται μια κλινική μελέτη σε εξέλιξη με στόχο να ελεγχθεί η επίδραση της κουρκουμίνης σε πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ.

Στο πειραματικό στάδιο πάντως ελέγχθηκε και η θεραπευτική δυνατότητα της κουρκουμίνης σε παθήσεις όπως ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κατανάλωση κάρυ δεν εξουδετερώνει τον αυξημένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ που σχετίζεται με μια κακή διατροφή.

Ωστόσο, αν η διατροφή είναι ισορροπημένη και συνδυάζεται με άφθονη σωματική άσκηση, το κάρυ μπορεί όντως να συντελέσει στην πρόληψη της άνοιας.

Ο Δρ Ντοραϊσβαμι προβλέπει ότι ενδεχομένως να είναι εφικτή η δημιουργία ενός χαπιού κουρκουμίνης που θα έχει όμοιες θεραπευτικές ιδιότητες με το κάρυ.

health.in.gr