38

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Ιρανός ομόλογός του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ θα έπρεπε να επισκεφθεί τον τόπο, όπου λειτούργησε στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου το στρατόπεδο εξόντωσης εβραίων Μπούχενβαλντ στην ανατολική Γερμανία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC λίγο πριν επισκεφθεί το Μπούχενβαλντ, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτήθηκε τι κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να διδαχθεί ο Ιρανός ηγέτης από την επίσκεψή του στον τόπο αυτό.

«Θα έπρεπε να κάνει τη δική του επίσκεψη» είπε ο Ομπάμα. «Δεν υπομένω τους ανθρώπους που αρνούνται την ιστορία. Και η ιστορία του Ολοκαυτώματος δεν είναι κάτι που μπορεί να τεθεί υπό συζήτησιν» ανέφερε.

Πάντως, στην κοινή συνέντευξη που έδωσε στην Γερμανία με την καγκελάριο Μέρκελ ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για «σοβαρό διάλογο» με το Ιράν. «Πρέπει να αποφύγουμε μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή» υπογράμμισε.

Πριν από λίγες ημέρες ο Αχμαντινεζάντ χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα «χονδροειδή απάτη» προβαίνοντας σε μία ακόμη φραστική επίθεση κατά του Ισραήλ, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ομπάμα σημείωσε ότι ένας θείος του είχε λάβει μέρος στην απελευθέρωση του Μπούχενβαλντ, όπου υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 56.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους εβραίοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ