38

Νέες πιέσεις προς το Ισραήλ, εν όψει της συνάντησης Ομπάμα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στον Λευκό Οίκο, ασκεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία εξαίρεση στο «πάγωμα» του ισραηλινού εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Το Ισραήλ θέλησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις της λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο. Ικανοποίηση στους Παλαιστινίους.

Ανταποκριτές του BBC σχολιάζουν ότι είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος είναι τόσο ξεκάθαρος πάνω στο θέμα του ισραηλινού εποικισμού.

Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι ως ένα βαθμό οι ισραηλινοί οικισμοί μπορούν να επεκτείνονται.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντησή της με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, η κ. Κλίντον τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν «πολύ ξεκάθαρος» με τον κ. Νετανιάχου στην πρόσφατη συνάντησή τους, όταν του ζήτησε το «πάγωμα» του εποικισμού.

«Καμία εξαίρεση ούτε για ορισμένους οικισμούς, ούτε για μεθοριακά φυλάκια, ούτε για φυσική ανάπτυξη. Θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της προσπάθειας που έχουμε αναλάβει να διακοπεί ο εποικισμός» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

Οι Ισραηλινοί χαρακτηρίζουν την ανοικοδόμηση εντός των ισραηλινών οικισμών «φυσική ανάπτυξη». Μάλιστα, ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι αυτό θα συνεχιστεί.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πούμε στους ανθρώπους να μην κάνουν παιδιά ή να αναγκάσουμε νέους ανθρώπους να φύγουν μακριά από τις οικογένειές τους» φέρεται να είπε ο Νετανιάχου στο υπουργικό του συμβούλιο την Κυριακή.

Παρ όλα αυτά δήλωσε ότι σκοπεύει να απομακρύνει όλα τα αυτοσχέδια μεθοριακά φυλάκια της Δυτικής Όχθης -μικροί οικισμοί με λίγους κατοίκους- τους οποίους η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί παράνομους.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να προκαλέσουν ικανοποίηση στην παλαιστινιακή πλευρά, αλλά να φέρουν τριβές με την ισραηλινή πλευρά.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, εάν δεν αποσύρει όλους τους οδικούς ελέγχους και δεν «παγώσει» τους εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Περί τους 500.000 Ισραηλινούς ζουν σε περισσότερους από 100 οικισμούς, που δημιουργήθηκαν μετά το 1967 και την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του 2003 το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον εποικισμό και ειδικά τη λεγόμενη φυσική ανάπτυξη.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τον τερματισμό της δράσης Παλαιστίνιων εξτρεμιστών εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ισραηλινή αντίδραση

H ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει την Πέμπτη τη σημασία των δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά του εβραϊκού εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτε νέο στις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών» δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η Χίλαρι Κλίντον δεν έκανε τίποτε άλλο από το να διατυπώσει εκ νέου τις διαφωνίες που έγιναν εμφανείς κατά τη συνάντηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις 18 Μαΐου στην Ουάσινγκτον με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου είναι έτοιμος να δώσει εντολή για τη διάλυση 20 παράνομων οικισμών, δηλαδή αυτών που κατασκευάστηκαν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών.

Σε αντάλλαγμα ο ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να λάβει σιωπηρά τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ για να επιτρέψει νέες οικοδομές στους ήδη υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς, ώστε να ανταποκριθεί στη «φυσική δημογραφική ανάπτυξη».

Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις της Κλίντον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό