37

Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή μουσική κατάθεση από την παρακαταθήκη των μεγάλων μελουργών της Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί η συναυλία του Βυζαντινού Χορού «Τρόπος» στις 18 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η συναυλία με το γενικό τίτλο «Πολίτες Μελουργοί» είναι αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τελεί υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Θα ακουσθούν μέλη των: Ιωάννου Γλυκέως (α’ μισό ΙΔ’ αιώνος), Χρυσάφου του Νέου, Μπαλασίου ιερέως και νομοφύλακος και Πέτρου Μπερεκέτου (δεύτερο μισό ΙΖ’ αιώνος), Ιωάννου Πρωτοψάλτου του Τραπεζουντίου (ΙΗ’ αιώνας), Κων/νου Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος ( τέλη ΙΗ’-μέσα ΙΘ’ αιώνα).

Στο «μάθημα» του Πέτρου Μπερεκέτου θα ακουσθεί η φράση «δίδου ισχύν και δύναμιν τω Παναγιωτάτω και σοφοτάτω Πατρί του Ορθοδόξου γένους» ενώ και οπτικό υλικό από την Κωνσταντινούπολη θα μας μεταφέρει στη Βασιλεύουσα.

Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια ανάδειξης του Βυζαντινού μουσικού μας πολιτισμού, και μάλιστα από το κέντρο, την Πόλη, με τους Πολίτες μελουργούς.

Το βυζαντινό χορό διευθύνει ο δάσκαλος ψαλτικής και πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Αγγελίδης με πλούσιο έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1983 είναι μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, από το 1985 ως το 2005 συνεργάσθηκε ως μουσικός παραγωγός με την Ελληνική Ραδιοφωνία, ανέλαβε την οργάνωση και διδασκαλία του Χορού των Πατέρων της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και διηύθυνε το χορό ψαλτών για την έκδοση διπλού CD σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Εξέχουσα θέση στο έργο του Βυζαντινού Χορού «Τρόπος» κατέχει η ηχογράφηση του διπλού ψηφιακού δίσκου, με ανέκδοτα κυρίως μέλη Αθωνιτών μελοποιών και το γενικό τίτλο «Η Αθωνίτισσα Θεοτόκος». Η συλλογή περικλείεται σε μία δίγλωσση έκδοση 135 σελίδων με το ποιητικό κείμενο των ύμνων, σπάνια κείμενα, τα σχόλια στα ψαλλόμενα μέλη αλλά και πλούσια εικονογράφηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ