Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ, λέει το Πακιστάν
Ο στρατός του Πακιστάν υποστήριξε ότι στενεύουν τα περιθώρια για τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Σουάτ. Έκκληση για βοήθεια κάνει ο ΟΗΕ, για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών. Ταλιμπάν και στρατός σκοτώνουν αμάχους, λέει η Human Rights Watch.
91
Ο στρατός του Πακιστάν υποστήριξε ότι στενεύουν τα περιθώρια για τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Σουάτ. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για βοήθεια για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών. Ταλιμπάν και στρατός σκοτώνουν αμάχους, λέει η Human Rights Watch.
Ελικόπτερα άφησαν στρατιώτες στην περιοχή Πιοτσάρ, στην κοιλάδα του Σουάτ κατά τη διάρκεια επιχείρησης των πακιστανικών δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή, δυνάμεις εδάφους άρχισαν να προχωρούν προς την ίδια περιοχή, η οποία, σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, αποτελεί προπύργιο για περίπου 4.000 Ταλιμπάν.
Η επιχείρηση αποτελεί μια προσπάθεια εκ μέρους του Ισλαμαμπάντ να δείξει στις ΗΠΑ ότι δεν δείχνει ανοχή απέναντι στους Ταλιμπάν, όπως κατηγορεί η Ουάσινγκτον.
Η μάχη μεταξύ των ενόπλων και του στρατού έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Περίπου 360.000 άτομα εγκατέλειψαν τις εστίες τους τις προηγούμενες ημέρες, ενώ 500.000 ακόμα αναμένεται να κάνουν το ίδιο τις προσεχείς ημέρες. Αλλα 600.000 έχουν φύγει από τα σπίτια τους από τον Αύγουστο οπότε ξεκίνησαν οι μάχες μεταξύ στρατού και Ταλιμπάν.
Ο στρατός του Πακιστάν ανεβάζει τον αριθμό των εκτοπισμένων σε 1,3 εκατομμύρια.
Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για ανθρωπιστική κρίση.
«Αυτή είναι μια τεράστια και ταχέως ξεδιπλούμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους εκτός από αυτούς που έχουν ήδη δοθεί στην περιοχή» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, σε ανακοίνωσή του.
«Σκοτώνουν αμάχους»
Οι Ταλιμπάν σκοτώνουν αμάχους στην κοιλάδα του Σουάτ στο βορειοδυτικό Πακιστάν, αλλά και ο στρατός βομβαρδίζει κυρίως κατοικημένες περιοχές, υποστηρίζει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.
«Το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν εξοντώνουν ανθρώπους και χρησιμοποιούν τους πληθυσμούς ως ανθρώπινη αλυσίδα, δεν πρέπει να αποτελεί λευκή επιταγή για το στρατό», τονίζει ο διευθυντής της HRW για την Ασία, Μπραντ Ανταμς.
Η οργάνωση υποστήριξε ότι έχει δεχθεί πληροφορίες για αμάχους που σκοτώνονται και για περιουσίες που καταστρέφονται από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του πακιστανικού στρατού. Παράλληλα, έχει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Ταλιμπάν ναρκοθετούν τα περίχωρα πόλεων για να εμποδίσουν τους αμάχους να τις εγκαταλείψουν, «ώστε να τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες αλυσίδες για να αποτρέψουν επιθέσεις του στρατού».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρωσία: H Ουκρανία κατάφερε πλήγματα στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ
- Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες λέει πως θα επιδιώξει «συμφωνίες με την αντιπολίτευση»
- Συρία: Η κυβέρνηση απελευθέρωσε 126 ανηλίκους από φυλακή όπου κρατούνταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους
- Βρετανοί καταναλωτές: Ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς στις αγορές τροφίμων
- ΗΠΑ: Οι καλύτερες και οι χειρότερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες του 2025
- Έρχεται shrinkflation και στο πασχαλινό καλάθι