95

Η Γαλλία θα συμμετάσχει και πάλι, 43 χρόνια μετά την αποχώρησή της, στο στρατιωτικό σκέλος του NATO, δήλωσε την Τετάρτη ο Νικολά Σαρκοζί.

«Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέδριο για αμυντικά θέματα και πρόσθεσε ότι είναι προς του συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης.

Παράλληλα τόνισε ότι η «ανεξαρτησία δεν τίθεται σαν ζήτημα», καθησυχάζοντας όσους εξέφρασαν αντιρρήσεις για την εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας στο NATO.

Επίσης, η Γαλλία θα διατηρήσει τον έλεγχο του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Την απόφαση της αποχώρησης είχε λάβει το 1966 ο Σαρλ Ντε Γκωλ, όταν είχε έλθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ εν μέσω μάλιστα και του Ψυχρού Πολέμου.

Η απόφαση θα επισημοποιηθεί με επιστολή προς την ηγεσία της Συμμαχίας πριν από την ετήσια σύνοδο (3-4 Απριλίου) στο Στρασβούργο που συμπίπτει και με τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Ο γγ του NATO, Γιαπ ντε Χοφ Σέφερ, καλωσόρισε την δήλωση για την επιστροφή της Γαλλίας.

Ο Σαρλ ντε Γκωλ είχε ζητήσει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των βάσεων από το έδαφος της χώρας. Ακόμα και η διοίκηση του NATO, που βρισκόταν μέχρι τότε στο Παρίσι, μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες.

Πάντως η αντιπολίτευση είναι αντίθετη με την κίνηση της κυβέρνησης, που σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται την κοινοβουλευτική έγκριση αν και η κυβέρνηση θα προκαλέσει στην Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή) ψήφο εμπιστοσύνης για το θέμα.

Η αρχηγός των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί, δηλώνει ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την «βιαστική», όπως είπε, επιστροφή στο στρατιωτικό σκέλος του NATO.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ