Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα καλύτερα ποιήματα των δύο σπουδαίων ποιητών καθώς και μια επιλογή από πεζά τους. Η έκδοση αποτελείται από δύο μέρη: το ένα αφιερωμένο στον Καβάφη και το άλλο αφιερωμένο στον Πεσσόα.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα καλύτερα ποιήματα των δύο σπουδαίων ποιητών καθώς και μια επιλογή από πεζά τους. Η έκδοση αποτελείται από δύο μέρη: το ένα αφιερωμένο στον Καβάφη και το άλλο αφιερωμένο στον Πεσσόα. Σε κάθε μέρος υπάρχει εισαγωγή και χρονολόγιο για κάθε ποιητή, καθώς και ένας παραλληλισμός της ζωής και του έργου τους που δείχνει τη στενή τους σχέση (πολλές φορές τρομερά εντυπωσιακή), παρόλο που δεν συναντήθηκαν ποτέ.

Παράλληλα με το βιβλίο προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες (12/3/2009) το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», το οποίο τον Μάιο θα κυκλοφορήσει σε DVD από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Γιάννης Σουλιώτης γεννήθηκε στον Πόρο. Είναι δρ Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίων Γαλλίας, πρώην Βοηθός Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Νίκαιας, Γαλλία, και πρώην Πρεσβευτής. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και γαλλικά επιστημονικά περιοδικά για Διεθνείς Οργανισμούς, Δίκαιο Θάλασσας, Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ.ά., και έχει μεταφράσει αγγλική, γαλλική, ιταλική, πορτογαλική και ισπανική ποίηση, πεζά και θεατρικά έργα.

Γιάννης Σουλιώτης (Επιμέλεια – Ανθολόγηση)
Μεταίχμιο
Κ.Π. Καβάφης
Συγγραφέας: Φερνάντο Πεσσόα