
Πρώην υπουργός Οικονομίας αναλαμβάνει να ηγηθεί της Λετονίας στη δίνη της κρίσης
Στον 38χρονο πρώην υπουργό Οικονομίας και νυν ευρωβουλευτή Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της Λετονίας Βάλντις Ζάλτερς, μία εβδομάδα μετά την «κατάρρευση» της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
51
Στον πρώην υπουργό Οικονομίας και νυν ευρωβουλευτή Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της Λετονίας Βάλντις Ζάλτερς, μία εβδομάδα μετά την «κατάρρευση» της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Νέα Εποχή (αντιπολίτευση στον απερχόμενο συνασπισμό του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ιβάρς Γκοντμάνις) καλείται να ηγηθεί της κυβέρνησης σε μια στιγμή που η Λετονία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση.
Ο Λετονός πρόεδρος εξήγησε μιλώντας στον Τύπο ότι επέλεξε τον Ντομπρόβσκις λόγω της εμπειρίας του στα οικονομικά και διεθνή θέματα, καθώς έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας από το 2002 ως το 2004 και νωρίτερα επικεφαλής οικονομολόγος στην Κεντρική Τράπεζα της Λετονίας.
Ο Ιβάρς Γκοντμάνις, του οποίου η απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση υφίστατο πιέσεις εδώ και εβδομάδες, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή εν μέσω διαφωνιών στους κόλπους του τετρακομματικού συνασπισμού που κατέρρεε.
Η πολιτική κρίση εντείνει τον οικονομικό μαρασμό που πλήττει τη μικρή χώρα της Βαλτικής, πρώην σοβιετική δημοκρατία 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.
Παρότι το 2006 η Λετονία είχε καταρρίψει το ρεκόρ ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ, με μια αύξηση 12,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ο πρόεδρος Ζάτλερς χρειάστηκε να λάβει δάνειο 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χορήγησαν το Δεκέμβριο η ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και άλλοι δανειστές, το οποίο έσωσε τη χώρα από την πτώχευση.
Το ΔΝΤ επανέλαβε την Τρίτη ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τη Λετονία «όσο εφαρμόζει κατάλληλες οικονομικές πολιτικές».
Ωστόσο, η πολιτική λιτότητας της απερχόμενης κυβέρνησης είχε ήδη προκαλέσει τον Ιανουάριο ταραχές και βίαιες διαδηλώσεις στη Ρίγα. Οι αναλυτές αναμένουν νέες κινητοποιήσεις ενόψει της υλοποίησης προγραμμάτων για μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες και αύξηση των φόρων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- ΗΠΑ – Ιράν: Ποια είναι τα κύρια σημεία διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου
- Η ΑΕΚ γιόρτασε στα μπουζούκια την κατάκτηση του πρωταθλήματος (vid)
- Το πραγματικό πρόβλημα με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί χρειάζεται βαθιά πολιτική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή
- Ασυμπτωματικός και χωρίς καμία ένδειξη ασθένειας ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό
- Οι ομάδες που θα συνθέσουν το ζευγάρι του επόμενου Betsson Super Cup Ελλάδας
- Βύρων Κοτζαμάνης: «Το 2060 οι Ελληνες θα είμαστε όσοι και τη δεκαετία του 1960 αλλά πολύ πιο μεγάλοι σε ηλικία»


